VAŽNA TEMA ZA RUSIJU: Putin se oglasio o Nagorno-Karabahu (VIDEO)

Novosti online

20. 11. 2020. u 17:38

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da je pitanje rešavanja sukoba u Nagorno-Karabahu važno i sa stanovišta osiguravanja unutrašnje bezbednosti Rusije.

ВАЖНА ТЕМА ЗА РУСИЈУ: Путин се огласио о Нагорно-Карабаху (ВИДЕО)

Foto: EPA

- Za nas, za Rusiju, sukobi ove vrste i njihovo rešavanje imaju poseban značaj, za nas to nisu prazne reči, imajući u vidu da u Rusiji žive milioni Jermena i Azerbejdžanaca - rekao je ruski lider na sastanku čija je tema bila rad ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu.

Putin je naglasio da Rusiju sa Azerbejdžanom i Jermenijom „povezuju vekovne veze“.

- To za nas ima i unutarpolitičku dimenziju i u tom pogledu je veoma interesantno sa tačke gledišta osiguravanja unutrašnje bezbednosti, sa aspekta politike - naglasio je Putin.

Putin je na sastanku pohvalio rad ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu.

- Koristim ovu priliku da naglasim da je rad ruskih mirovnjaka jasan i organizovan. Operativno sprovedeno deminiranje omogućilo je da se uspostavi dobra, pouzdana veza u regionu, a raspoređivanje naših mirovnih snaga omogućilo je da se zaustavi krvoproliće i da se izbegnu nove žrtve - rekao je Putin.

On je dodao da ruski vojnici efikasno kontrolišu poštovanje primirja u Nagorno-Karabahu.

- Režim prekida vatre poštuju obe strane. Situacija se generalno stabilizovala - istakao je ruski lider.

Pored toga, ruski vojnici nastavljaju da prate izbeglice, osiguravaju bezbednost kolona sa humanitarnim teretima, istakao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, svi humanitarni napori Rusije i pomoć treba da budu od koristi jermenskom i azerbejdžanskom narodu.

- Saosećamo sa svima koji su se našli u nevolji - rekao je ruski lider.

Zaštita svetinja

Rusija računa da se u rešavanje humanitarnih zadataka u Nagorno-Karabahu uključe i UNESKO, kao i Dečji fond UN (UNICEF), rekao je Putin.

Ruski lider je dodao da posebno želi da skrene pažnju na zaštitu istorijskih spomenika i verskih objekata, kako azerbejdžanskih, tako i jermenskih, istakavši da to pitanje ima „važnu moralnu, ljudsku dimenziju“.

- Smatram da je veoma potrebno da se ovde uključi UNESKO. Takođe računamo na UNICEF-ovu pomoć deci i tinejdžerima koji su posebno bespomoćni pred strahotama vojnih sukoba - istakao je Putin.

Rešavanje humanitarnih problema

Rusija će u najskorije vreme poslati delegaciju za rešavanje ključnih problema u Nagorno-Karabahu, između ostalog, i humanitarnih, izjavio je Putin.

On je podsetio da je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama i u Jermeniji i u Azerbejdžanu.

- Sa oba lidera sam se dogovorio da će u najskorije vreme u Jermeniju i Azerbejdžan biti poslata ruska delegacija koju će činiti rukovodioci niza ministarstava i resora - rekao je ruski lider, istakavši da će zadaci delegacije biti razmatranje „aktuelnih, najvažnijih pitanja realizacije trilateralnog sporazuma od 9. novembra“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)