SILA SVE JAČA: Ruska avijacija dobija novu zaštitu

Novosti online

21. 11. 2020. u 14:30

RUSKE avione i helikoptere sada će štititi dronovi sa veštačkom inteligencijom – kopnena vojska testirala je bespilotni izviđački sistem.

СИЛА СВЕ ЈАЧА: Руска авијација добија нову заштиту

Foto: EPA

Novi dronovi-tragači predviđeni su za otkrivanje radara PVO i protivavionskih raketnih sistema, piše portal „Izvestija“, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije.

Kako se navodi, bespilotni izviđački sistem, koji je testiran u Južnom vojnom okrugu, otkriva zračenje radara, položaj i taktičko-tehničke karakteristike mete. Informacije može slati ne samo komandi, nego i direktno helikopteru ili avionu, upozoravajući na opasnost.

Portal navodi da takva bespilotna letelica „treba da poštedi rusku vojnu avijaciju ozbiljnih gubitaka“. Dron je malih razmera i skoro je neprimetan za protivničke radare.

Prema rečima bivšeg komandanta četvrte armije Vojno-vazdušnih snaga i PVO general-pukovnika Valerija Gorbenka, nove bespilotne letelice su ozbiljan izum, i ako opravdaju svoje karakteristike, mnogo toga će promeniti.

On je dodao da je korišćenje bespilotne avijacije je bilo jedan od najvažnijih faktora tokom nedavnih borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

- Tamo su veoma efikasno delovale turske bespilotne letelice, dok se sistem PVO jermenske strane pokazao slab - rekao je stručnjak.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024