NEOČEKIVANI POBEDNIK PANDEMIJE: Predsednik je sada popularan u regionu u kojem su ga nekad mrzeli

Novosti online

23. 11. 2020. u 17:22

SEVERNOISTOČNI sušni region Brazila je među najsiromašnijima i ujedno je najteže pogođen virusom korona. Međutim, neočekivani heroj borbe protiv Kovida među lokalnim stanovništvom je desničarski predsednik Žair Bolsonaro.

НЕОЧЕКИВАНИ ПОБЕДНИК ПАНДЕМИЈЕ: Председник је сада популаран у региону у којем су га некад мрзели

Foto: EPA

Kada je na početku pandemije umanjivao njenu ozbiljnost, popularnost mu je opala. Sada je više od 160.000 ljudi umrlo tokom pandemije ali Bi Bi Si navodi da ga uz izdašnu pomoć vlade mnogi vide kao spasioca.

Farmerske porodice primile su više mesečnih uplata od po 116 dolara, a ta pomoć se ceni u krajevima koji zavise od poljoprivredne proizvodnje.

Gotovina je pomogla Bolsonarovoj popularnosti u ovom, nekad levičarskom području, ali nije stvar samo u tome. Bolsonaro je obećao završetak otegnutih infrastrukturnih projekata i plan dovođenja vode za 12 miliona ljudi.

Dok kritičari ukazuju na njegovo kobno upravljanje zdravstvenom krizom, farmeri su mu zahvalni, navodi Bi Bi Si.

"Rio tajms" navodi da Bolsonara podržava 41 odsto ljudi, što je najveći procenat od februara prošle godine. Prema poslednjoj anketi sprovedenoj početkom novembra, popularnost mu je bila na 38 odsto, fluktuišući pozitivno u granicama margine greške, koja je oko tri procenta gore ili dole.

Rojters ukazuje da je anketa "Datafolha" pokazala da 37 odsto ispitanika posmatra vladu kao "dobru", dok ih je u junu bilo 32 odsto, a da je 34  procenata vidi kao "lošu". Bolsonaro, koji se i sam oporavio od Kovida, našalio se na Tviteru nakon što su ankete pokazale povećanu popularnost.

- Istina, poluistina ili lažne vesti? Dobro jutro svima - napisao je on.

Brazil je na trećem mestu u svetu po broju zaraženih - 6,05 miliona, a drugi po broju umrlih - preko 169.000 slučajeva.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili