SUNCE ŽARI, NACIJA ZAKLJUČANA: Dok traje opšti karantin u Francuskoj, padaju rekordi u lepom vremenu

Goran Čvorović, PARIZ - od stalnog dopisnika "Novosti"

24. 11. 2020. u 18:26

SUNČEVI zraci ovih dana izdašno zalivaju Francusku. Vreme prosto mami napolje, i to baš sad, kada je na snazi opšti karantin.

СУНЦЕ ЖАРИ, НАЦИЈА ЗАКЉУЧАНА: Док траје општи карантин у Француској, падају рекорди у лепом времену

Foto: EPA

 Nikad nije bilo lepše, nego sad kad ne može da se izlazi iz kuće! I, takav je bio najveći deo godine. Slično se dešavalo i prilikom prvog karantina proletos. Ova 2020. će, kažu meteorolozi, potući sve rekorde po toploti. Reklo bi se da je na delu pravi "Marfijev zakon".

Izračunato je da je do sada u Parizu od početka godine bilo 2004 sata i 57 sunčanih minuta, za razliku od samo 1661 sat i 35 minuta u proseku. Dakle, 350 sati sunca više! Rekordi padaju redom.

Slično je i u celoj zemlji. Tako je početkom aprila registrovano preko 27 stepeni, u Višiju je letos bilo preko 41, dok se Lil sredinom septembra pržio na više od 35. Na hladnoj Atlantskoj obali, u Bulonju na moru, poslednjeg dana jula žarilo je kao na Mediteranu, na 38 stepeni.

Meteorolozi nagoveštavaju sve toplije vreme. U Parizu su već počeli da gaje pomorandže i palme, a na severu zemlje da podižu vinograde. Takve prilike naročito teško padaju zatvorenoj populaciji koja može da se udalji svega kilometar od kuće, na sat dnevno. Mnogo nade zato se polagalo u sinoćno obraćanje predsednika Makrona.

Francuzi su očekivali da im kretanje bar bude povećano u radijusu od pet do deset kilometara, dok su parkovi okupani suncem kao u proleće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!