OTKRIVEN PLAN TURSKE: Jermeni su otišli, evo koga prebacuju u Karabah

Novosti online

25. 11. 2020. u 19:55

TURSKA je otvorila dve kancelarije u sirijskoj regiji Afrin, u kojoj su nekada živeli Kurdi, gde se porodice mogu registrovati i spremiti za premeštaj u region Nagorno-Karabaha (Arcah).

ОТКРИВЕН ПЛАН ТУРСКЕ: Јермени су отишли, ево кога пребацују у Карабах

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/Depositphotos

Cilj je njihovo konačno preseljenje u oblastima koje je Azerbejdžan dobio po mirovnom sporazumu od 10. novembra 2020. godine i ranijim sporazumima iz Minska. Ove informacije potiču iz neimenovanih izvora "Afrin Posta".

Izvor tvrdi da se prva kancelarija nalazi u banci "People Credit" u starom okrugu Afrina, u kojoj su turske obaveštajne službe prenele svoje sedište.

Druga kancelarija nalazi se na mestu "nekadašnje Ronahi Press" koja se nalazi pored bolnice u četvrti Novi Afrin, koja je takođe centar turske obaveštajne službe.

Izvori su nagovestili da dve kancelarije svedoče o velikom odzivu turkmenskih porodica, posebno onih iz provincije Homs, a porodični podaci se prikupljaju u pripremi za njihov premeštaj u region Karabaha. Ovu informaciju je prenela i Organizacija za ljudska prava-Afrin-Sirija.

- Turska otvara dve kancelarije u Afrinu da registruje one turkmenske doseljenike koji žele da se presele u Arcah - rekla je grupa za ljudska prava u svom postu na Fejsbuku.

Grupa je istakla da je nekoliko potkrepljujućih izvora potvrdilo da turske vlasti koje trenutno okupiraju severni sirijski region Afrin posebno registruju etničke Turkmene koji već dugo žive u tom regionu u pokušaju da se nasele i prevezu porodice u Arcah.

Prema nadzornom telu za ljudska prava, naporima koordiniraju turska obaveštajna služba i militantne bande "Sivih vukova" koje su pretežno proturske oružane frakcije turkmenskog porekla, kao što su "Sultan Murad", "Sulejman Šah", ​​grupe "al-Hamzat", koje su poslale džihadiste da se bore zajedno sa azerbejdžanskim snagama u ofanzivi na Karabah 2020. godine.

- Izveštaji očevidaca kažu da dve kancelarije svedoče o velikom odzivu turkmenskih porodica, posebno onih arapskih beduina iz sirijske provincije Homs koji polažu pravo na svoje turske korene, što ukazuje na to da se porodični podaci uzimaju u pripremi za njihov premeštaj u Azerbejdžan da bi zamenili prinudno raseljene jermenske starosedeoce regije Arcah - saopštila je Organizacija za ljudska prava Afrin-Sirija.

Izvori su takođe identifikovali Abu Tarvata, dobro poznatog lokalnog turskog obaveštajnog agenta iz regije Azaz, koji upravlja prvom kancelarijom, "dok drugom kancelarijom upravlja takozvani Kiru" koji je Turkmen iz jednog sela al-Rai Azaz pored turske granice, severno od sirijskog grada Alepa.

Glasine o ovome izvestio je ranije Rami Abd al-Rahman, lider Sirijske opservatorije za ljudska prava 19. novembra.

Prema njegovim rečima, turska ponuda predstavljena je turkmenskim militantima samo zato što Turska tvrdi da je njihovo poreklo sa Kavkaza.

Broj sirijskih militanata koje je Turska poslala u Azerbejdžan dostigao je 4.000, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Grupa je saopštila da se militanti regrutuju u Afrinu i gradovima na severu Sirije pod kontrolom turske vojske i proturskih milicija, nakon što su okupljeni i obučeni u specijalnim logorima na turskoj teritoriji.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)