SPREČENA KATASTROFA VELIKIH RAZMERA: Putin se obratio narodu! (VIDEO)

Novosti online

26. 11. 2020. u 21:10

- IZBEGNUTA je „prava ekološka katastrofa“ u gradu Usolje-Sibirskoje. Sprečeno je širenje toksičnih materija, ulazak hemikalija u vodne puteve, čije posledice bi mogle biti nepredvidljive. Najopasniji predmeti su lokalizovani i likvidirani. Uspeli smo da sprečimo ekološku katastrofu, ako ne i katastrofe - rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

СПРЕЧЕНА КАТАСТРОФА ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА: Путин се обратио народу! (ВИДЕО)

Foto: EPA

U gradu Usolje-Sibirskoje u Irkutskoj oblasti, dugi niz godina je radila fabrika „Usoljehimprom“, koja proizvodi trihloretilen, epihlorohidrin, metalni natrijum, kalcijum hipohlorit, kalcijum karbid, vodonik peroksid i druge hemikalije. Fabrika je prestala sa radom 2010. godine, jer je bankrotirala i nije ispunila svoje obaveze i eliminiše nagomilane štetne materije.

Prema rečima Putina, u gradu je uklonjena direktna pretnja po život i zdravlje lokalnog stanovništva.

Predsednik je naložio potpredsednici vlade Viktoriji Abramčenko da drži situaciju u Usolje-Sibirskom pod kontrolom.

- Ovde ne bi trebalo usporavati tempo rada na rešavanju ekoloških problema. Neophodno je kontinuirano pratiti situaciju - naglasio je on.

Pored toga, šef države je rekao da bi, ako je potrebno, „Rosatom“ mogao da privuče dodatne snage i sredstva za sanaciju teritorije.

Ukupna površina industrijske lokacije „Usoljehimproma" je 610 hektara, ima više od 200 industrijskih objekata. Zemlja, površinske i podzemne vode zasićene su toksičnim materijama i teškim metalima.

Na teritoriji postrojenja postoji veliki broj kontejnera sa otpadom, koji su u lošem stanju. Ako se ne učine napori da se oni otvore i ponovo zapečate, moglo bi doći do vanredne situacije i ispuštanja hemikalija, rekli su stručnjaci.

Na teritoriji grada uvedena je vanredna situacija.

Predsednik Rusije je tokom leta naložio „Rosatomu“ da sprovede odgovarajući program na teritoriji bivše fabrike. Preduzeće državne korporacije „Savezni ekološki operater“ imenovano je za jedinog vršioca radova na otklanjanju opasnosti po životnu sredinu. Program se sprovodi zajedno sa Ministarstvom odbrane, jedinicama za hemijsku i biološku zaštitu i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024