VEŽBAJU I MAŠTAJU O POVRATKU U DONBAS: Ukrajinski generali poručuju političarima - “vraćanje” teritorije je nemoguća misija (FOTO)

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - MOSKVA

27. 11. 2020. u 22:03

UKRAJINSKI vojni vrh ne želi da ulazi u avanturu oslobađanja Donbasa, jer bi broj poginulih vojnika i civila bio jako veliki.

ВЕЖБАЈУ И МАШТАЈУ О ПОВРАТКУ У ДОНБАС: Украјински генерали поручују политичарима - “враћање” територије је немогућа мисија (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Bez obzira što ozbiljni generali i vojni analitičari u Kijevu upozoravaju da Ukrajina nije spremna da vojnički zauzme Donbas jer bi se umešala superiorna Rusija i tada bi ukrajinska armija imala velike žrtve, još postoje političari u Kijevu koji govore o nekakvom blic-krigu, dakle iznenadnom napadu kojim bi zauzeli teritoriju koja je sada pod kontrolom nepriznatih republika –Donjecke i Luganske.

- Vratiti Donbas čisto vojnim putem je nemoguće - kaže general-pukovnik Ruslan Homčak, načelnik Generalštaba ukrajinske armije.

Tako je Homčak poslao poruku usijanim glavama, političarima poput bivšeg predsednika Petra Porošenka koji je maštao da na tenku uđe u Donbas.

- U vojnoj operaciji oslovađanja Donbasa poginule bi desetine hiljada ljudi, samo zato da bi ukrajinska vojska prodrla tri do pet kilometara u dubinu. Osim toga, ukrajinska armija bi morala da ratuje u gusto naseljenim gradovima, gde bi ginuli civili i to sigurno ne bi podržale civilizovane države. Rusija bi se umešala i održala bi pobedu, jer ima više resursa za ratovanje od Ukrajine - objašnjava general-pukovnik Homčak.

Foto: Arhiva "Novosti"

Ukrajinsko vojno rukovodstvo je svesno i toga da ih u Donbasu ne bi podržali građani, pa bi se moglo očekivati da će se vojnicima „pucati u leđa“. A protivnik će stalno dobijati informacije o kretanju ukrajinske vojske.

Mada su svesni da ne mogu da pobede Rusiju koja bi stala na stranu proruskog stanovništva Donbasada, Ukrajina se i dalje naoružava i nabavlja vojnu tehniku. U Nikolajevskoj oblasti na poligonu Široki lan održane su taktičke vežbe u kojima su korišćeni turski udarni dronovi (bespilotne letilice) „bajraktar TB2“, kao i američke protivtenkovske rakete „Dževelin“. Pomoću turskih besplotnih letilica na vežbama su Ukrajinci pronalazili i likvidirali protivničke pozicije.

Nije nikakva tajna da Ukrajina želi ne samo da kupi, već i organizuje kod sebe proizvodnju bespilotnih letilica „bajraktar“. O tome su se već dogovorili predsednici Turske i Ukrajine Taip Erdogan i Vladimir Zelenski.

Na prošlim manevrima očigledno zbunjeni ukrajinski vojnici nisu mogli da ispale raketu iz „dževelina“, pa su ih zato ismejavali njihovi novinari. Ovaj puta su bili uspešni, saopštila je informativna služba MO Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)