SNAŽNIJE I BRŽE: Putin zadao saradnicima važan zadatak

Novosti online

10. 12. 2020. u 15:26

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je da se mora brže i snažnije reagovati na kršenje prava ruskih novinara u inostranstvu.

СНАЖНИЈЕ И БРЖЕ: Путин задао сарадницима важан задатак

Foto AP

- Kada se suočavamo sa očiglednim kršenjem prava novinarske zajednice, naših novinara u inostranstvu mora se reagovati snažnije i brže - rekao je on na sednici Saveta za razvoj građanskog društva i ljudska prava.

Kako je naveo, u onim državama koje grade odnose sa Rusijom kao sa konkurentom, protivnikom, a u nekim se Rusija opisuje i kao geopolitički neprijatelj, u tim zemljama se vrši pritisak i na ruske novinare.

- Jer se, bez obzira na slobodu govora koju propagiraju, zapravo pridržavaju nečeg drugog – plasiranja sopstvenog medijskog sadržaja u cilju osiguranja svoje unutrašnje i spoljne politike - rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao i da strane kompanije koje pod izgovorom zaštite prava finansiraju Ruse  ne rade na jačanju Rusije nego na njenom obuzdavanju.

Blokada naloga ruskih korisnika društvenih mreža od strane inostranih resursa je cenzura, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Moramo na to da reagujemo ali „to treba uraditi tako da ne pucamo sebi u nogu“, dodao je on.

Putin je učestvovao na sednici Saveta za razvoj garađanskog društva i ljudskih prava u on-lajn formatu, na kojoj je predsednik Saveta Valerij Fadejev rekao da je neophodno doraditi nacrt zakona.

- Naravno, vidim rizike koji su povezani sa blokadom naloga stranih mreža koje koriste i hiljade ruskih građana, između ostalog da bi zaradili za život. Naši tzv. partneri se bave cenzurom. To je očigledna stvar, jasna svakome. To je cenzura. Mi to ne radimo, ali smo prinuđeni nekako da reagujemo, odgovorimo. Ali, naravno to treba da uradimo na način da sebi ne pucamo u nogu - rekao je on.

Razvijaćemo sopstvene servise, sopstvene mogućnosti, mreže, obezbedićemo kvalitetnu uslugu i nećemo ograničavati ljude tamo gde za to nema nikakvog smisla, naveo je Putin.

Jedna od tema sednice bila je dorada i dopuna nacrta zakona o pooštravanju zahteva prema stranim agentima.

- Uvek smo polazili od toga da je to povezano s tim da se onemogući mešanje stranih država u naše poslove, što one aktivno rade, mi to znamo. Aktivno rade. A kako? Daju novac da bi u unutrašnji politički život naše zemlje plasirali svoju agendu - rekao je Putin.

S jedne strane, rekao je Putin, moramo od toga da se ogradimo, a s druge da ne dozvolimo prevelika ograničenja.

S tim u vezi Putin je rekao da ako postoje neki rizici onda o tome mora da se diskutuje i da se nacrt doradi. Mora se, međutim, poći od toga da status stranog agenta ne vodi ni do kakvih zabrana od strane države.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici podržao je ideju o formiranju Ruskog suda za ljudska prava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...