SLABA TAČKA AMERIČKIH AVIONA: Ruski vojni ekspert otkrio mane stelt tehnologije

Novosti online

10. 12. 2020. u 22:27

AMERIČKA „nevidljiva“ (stelt) tehnologija koja se koristi u avionima B-2 „Spirit“, F-22 „Raptor“ i F-35 „Lajtning 2“ je veoma ranjiva, smatra ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

СЛАБА ТАЧКА АМЕРИЧКИХ АВИОНА: Руски војни експерт открио мане стелт технологије

Foto: Free Images Pixabay

Ruski ekspert je za nedeljnik „Zvezda“ objasnio da u izveštajima o površini radarskog preseka opseg detekcije na kome su izvršena merenja nije uvek naveden, zato ovi podaci mogu biti pristrasni.

Postoje informacije da je ruski lovac Su-35 sa radarom „Irbis“ u mogućnosti da otkrije petu generaciju američkih lovaca F-22 „Raptor“. On može otkriti američku letelicu na udaljenosti od 266 kilometara, zbog čega ona neće moći da ispaljuje rakete na 180 kilometara.

Stelt tehnologija reflektuje ograničenu količinu energije u smeru suprotnom od radarske antene, a efikasnost sistema zavisi od frekvencija na kojima deluje neprijateljska protivvazduhoplovna odbrana, objasnio je Leonkov.

„U osnovi su projektovani za H-opseg (centimetarsku talasnu dužinu) frekvencija“, primetio je stručnjak.

U slučaju primene L-opsega (decimetarski talasi) ili Ka (milimetarski talasi), američke letelice mogu biti u opasnosti. Radari koji deluju u svim opsezima, čine „nevidljivu“ tehnologiju besmislenom, dodao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)