RUSI UPOZORAVAJU: Globalna ekonomija će se smanjiti za 5,6% zbog pandemije

Novosti online

12. 12. 2020. u 22:46

OBIM globalne trgovine suočen je sa najoštrijim padom od kraja globalne finansijske krize, pavši čak 5,6 odsto ove godine, predviđa Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Глобална економија ће се смањити за 5,6% због пандемије

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Brojka, koju je agencija objavila ranije ove nedelje, optimističnija je od prethodne prognoze, koja je predviđala da će se globalna trgovina smanjiti za devet procenata na godišnjem nivou. Prethodni najveći pad zabeležen je 2009. godine, kada je globalna trgovina robom pala za 22 procenta.

Međutim, UNCTAD je smanjio svoju prognozu za uslužni sektor, koji je teško pogođen naglim padom putničkih, transportnih i turističkih aktivnosti tokom pandemije. Problematični sektor je na putu da padne za neverovatnih 15,4 procenta na nivoe koji su poslednji put viđeni devedesetih godina, prema sadašnjim prognozama - projekcijama u bliskoj budućnosti - iz UNCTAD-ovog Priručnika za statistiku za 2020. godinu. Čak i nakon prethodne krize, trgovina uslugama opala je za manje od 10 procenata.

Pandemija je takođe transformisala uobičajeno poslovanje 2020. godine, navela je agencija UN-a, dodajući da je morala prilagoditi statističke metode kako bi pružila najnovije podatke o ekonomskim padovima.

- Međutim, za razliku od prethodnih godina, modeli koji su sada prikazali međunarodnu trgovinu i BDP morali su da se uhvate u koštac sa nekim od najneobičnijih okolnosti koje pamtimo - rekao je glavni statističar UNCTAD-a, Stiv Mekfili.

Većina glavnih ekonomija suočiće se sa stezanjem ove godine nakon što je izbijanje koronavirusa primoralo vlade da uvedu ograničenja kako bi sprečile širenje smrtonosnog virusa. Kina, koja se prva suočila s izbijanjem i stavila ga pod kontrolu nakon strogih blokada, mogla bi postati jedini izuzetak.

Druga najveća ekonomija na svetu već je počela da se oporavlja i trgovina joj cveta, a snažna potražnja za elektronikom i medicinskom opremom dovodi njen izvoz do novih visina.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)