AZERI SADA UDARAJU NA ENKLAVE: Subotnji sukob Azerbejdžanaca i Jermena uvertira u seriju očekivanih puškaranja

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 12. 2020. u 21:12

Kao što se moglo i očekivati, Azerbejdžanci hoće da očiste jermenske enklave, pa su u subotu isprovocirali sukob sa Jermenima koji su ostali da žive u dva naselja - Hin Taglar i Hacberd.

АЗЕРИ САДА УДАРАЈУ НА ЕНКЛАВЕ: Суботњи сукоб Азербејџанаца и Јермена увертира у серију очекиваних пушкарања

Sukobi u Nagornom Karabahu

Sva ostala teritorija Gadrutskog rejona prešla je pod kontrolu Bakua i Azerbejdžanci sada hoće da etnički očiste celu oblast. Otvorili su artiljerijsku vatru po jermenskim naseljima i ranili više mesnih žitelja.

Bez obzira na to što je predsednik Ilham Alijev govorio da nema ništa protiv jermenskog naroda i da sa njima može da živi u miru, već sada su jasni njegovi planovi. Svi Jermeni će morati milom ili silom da napuste teritorije koje su sada pod kontrolom Azerbejdžana.

Stanovnici Stepanakerta, glavnog grada Karabaha, u subotu su izašli pred ruske mirotvorce da im saopšte šta radi azerbejdžanska armija. Rukovodstvo ruskih mirotvoraca je saopštilo da nastoji da se Azerbejdžanci vrate na prijašnje pozicije i napuste osvojena dva sela. U subotu uveče u ta dva jermenska sela stigli su ruski mirotvorci i sukobi su prestali. Po starom običaju, Azerbejdžanci su ponovo tvrdili kako su prvi zapucali Jermeni, a onda su oni odgovorili na provokaciju.

Da predsednik Alijev ima i dalje ratne planove, čulo se u njegovom govoru u Bakuu za vreme parade pobede, upriličene povodom osvajanja teritorija u Karabahu.On je na toj paradi kazao da su istorijske teritorije Azerbejdžana Sjunikskaja oblast Jermenije, zatim Sevan pa i Jerevan, prestonica Jermenije.

MONITORING

RUSKI vojnici mirotvorci prate situaciju na liniji razgraničenja sa 23 posmatračka punkta. Naravno da oni ne mogu momentalno da reaguju na svaki incident koji se dogodi u mini-enklavama. Za punu zaštitu Jermena potreban je mnogo veći kontingent mirotvoraca nego što je ruski, koji broji oko dve hiljade ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!