BOJAZAN OD BOŽIĆA: U Italiji se najavljuju hitne stroge mere kako bi se zaustavilo izbijanje novog, još opasnijeg talasa epidemije

Milica Ostojić (Rim)

14. 12. 2020. u 12:44

Kako bi mogli izgledati predstojeći praznici u Italiji najbolje je pokazao protekli vikend, u kojem je bilo toliko masovnih okupljanja, da ni snage javnog reda nisu bile u stanju da kontrolišu situaciju i reaguju na svim mestima.

БОЈАЗАН ОД БОЖИЋА: У Италији се најављују хитне строге мере како би се зауставило избијање новог, још опаснијег таласа епидемије

Gužva u Trstu / Foto Tanjug

To je donelo dodatnu zabrinutost zbog dodatnog širenja virusa i poništavanju rezultata u dosadašnjoj borbi za suzbijanje zaraze.

Proteklog vikenda zabeleženi su prizori krcatih prostora, i otvorenih i zatvorenih, koji zaista izazivaju bojazan od dodatnog razbuktavanja epidemije. Ovdašnje televizije prikazale su da nije bilo slobodnog stola na moru, na jezerima, u radnjama, tržnim centrima, čak i na planinama iako su zatvoreni ski centri. Mnogi su čekali ispred restorana da se oslobodi neko mesto kako bi iskoristili vreme do zatvaranja u 18 sati.

Ovo je naročito bilo vidljivo u regionima koji su od crvenih zona postali narandžasta ili žuta, pa je usledilo otvaranje javnih lokala.

Od jutros zaseda Vlada sa Tehničko-sanitarnim komitetom i razmatra predlog donošenja urgentnih mera o zabrani kretanja već za sledeći vikend. Najavljuje se predlog zdravstvenih vlasti da se čitava Italija proglasi crvenom zonom, naznačavajući posebno pretpraznični i praznični period od 24. do 27. decembra i od 31. decembra do 2. janaura kao i 5. i 6. januara.

Predlog novih mera i zatvaranja zasniva se i na odlukama koje je sprovodi Nemačka. Ukoliko parlament izglasa nove mere, Italijanima sledi potpuna zabrana izlaska iz mesta stanovanja, iz čega će biti izuzeti žitelji malih mesta do 5.000 stanovnika, koji će moći da se kreću najviše do 30 kilometara udaljenosti. U praksi nove mere bi podrazumevale zatvorene barove, restorane i prodavnice, osim samousluga i apoteka.

Stiče se utisak da se kasni sa donošenjem ovih mera, jer se moglo pretpostaviti šta će se događati, s obzirom na to da Italijani očigledno ne odustaju od zabave i prazničnog slavlja. Već su rezervisani svi raspoloživi restorani za božićni ručak, kao i brojni turistički objekti oko Nove godine.

- Treći talas, dramatičniji od drugog, nije više pretpostavka, već izvesnost - upozoravaju zdravstvene vlasti na posledice ponašanja nedisciplinovanih građana duž Apeninskog poluostrva.

I Vlada se slaže sa zaključkom da je sada rizik veći nego letos, kada je bilo masovnih okupljanja na morskim obalama bez poštovanja zaštitnih mera. Ukoliko se ne donesu strože mere, praznici bi mogli biti “detonator” još opasnijeg talasa epidemije, jer je Italija u neslavnoj statistici pre dva dana nadmašila Britance i izbila na prvo mesto u Evropi po broju preminulih od korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a