ELEKTORSKO GLASANJE POTVRDILO: DŽozef Bajden novi predsednik SAD!

Novosti online

14. 12. 2020. u 23:57

SA 55 elektorskih glasova iz Kalifornije, Džozef Bajden je "prešao crtu" i sakupio potrebnih 270 glasova za pobedu.

ЕЛЕКТОРСКО ГЛАСАЊЕ ПОТВРДИЛО: Џозеф Бајден нови председник САД!

Foto: EPA

Time je i izvanično potvrđena pobeda izabranog demokratskog predsednika, na osnovu rezultata toliko osporavanih narodnih glasanja 3. novembra, prenela je Raša Tudej.

Kako stvari trenutno stoje, dodeljeno je 534 od ukupno 538 glasova elektora, a Bajden ima većinu od 302. Čekaju se još samo glasovi sa Havaja.

Kako navodi CNN, Bajden je odneo glasove iz 25 saveznih država uz Grad Vašington, a aktuelni presednik Donald Tramp takođe je odneo glasove iz 25 saveznih država.

Prema američkom ustavu, države su odredile birače da daju svoj deo glasova za predsednika, koje Kongres početkom januara zvanično broji i potvrđuje kao legitimne. Tada novi, ili ponovo izabrani predsednik, polaže zakletvu 20. januara.

Tramp i njegova kampanja osporili su rezultate glasanja u nekoliko država, ukazujući na nepravilnosti kao što su proizvoljne promene pravila ili hirovito sprovedene procedure, ali su im lokalni odbori i državni zvaničnici odbili žalbe.

Američki Vrhovni sud prošle sedmice odbio je da sasluša tužbu kojom se osporava sprovođenje izbora u Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu, tvrdeći da država nije imala „status“ da to učini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja