UKINUT KARANTIN, UVEDEN POLICIJSKI ČAS: 10 sati noću bez kretanja

FRANCUSKA je od utorka, kao što je i bilo planirano, ukinula opšti karantin, i umesto toga, uvela policijski čas.

УКИНУТ КАРАНТИН, УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: 10 сати ноћу без кретања

Foto: Tanjug/AP

Najveća promena biće u tome što građani više neće preko dana imati obavezu da popunjavaju potvrde o kretanju, koje im je bilo ograničeno na najviše tri sata, u krugu od 20 kilometara od mesta stanovanja.

Od sada, stanovnici Francuske će moći slobodno da se kreću tokom dana, s neograničenom kilometražom, na celoj teritoriji zemlje. Međutim, od 20 sati uveče do 6 ujutro moraće da ostanu u svojim domovima, i zabrana kretanja tokom ovih 10 noćnih sati, svakodnevno, biće stroža nego dosadašnje mere.

Virus i dalje značajno cirkuliše, a poslednjih nekoliko dana primetni su, čak, i elementi pojačanog prisustva korone, posle višenedeljnog smanjivanja. Treći dan za redom raste broj pacijenata u bolnicama. Prema poslednjim podacima, u zemlji ima oko 25.000 pacijenata, blizu 3.000 ljudi na reanimaciji, s preko 10.000 novozaraženih dnevno u proseku.

Zato, i dalje ostaju zatvoreni bioskopi, pozorišta, muzeji, restorani, barovi, kafei... Neće raditi ni skijališta. Vlasti su u utorak saopštile da planirano otvaranje restorana tek 20. januara ni tada nije sigurno.

Policijski čas će izuzetno biti ukinut samo u božićnoj noći, ali će važiti za doček 31. januara, kao i bilo kog drugog dana.

U suset božićnim praznicima, vlasti su pozvale građane da budu u dobrovoljnoj samoizolaciji i da čak, ako mogu, svoju decu ne vode u škole u četvrtak i petak, da bi se zaraza što manje širila pre porodičnih okupljanja za ovaj praznik. I ova okupljanja su striktno limitirana. Francuzi su pozvani na razumno ponašanje, koje podrazumeva najviše šest odraslih osoba za stolom, u krugu porodice, ne računajući decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest