UKINUT KARANTIN, UVEDEN POLICIJSKI ČAS: 10 sati noću bez kretanja

FRANCUSKA je od utorka, kao što je i bilo planirano, ukinula opšti karantin, i umesto toga, uvela policijski čas.

УКИНУТ КАРАНТИН, УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: 10 сати ноћу без кретања

Foto: Tanjug/AP

Najveća promena biće u tome što građani više neće preko dana imati obavezu da popunjavaju potvrde o kretanju, koje im je bilo ograničeno na najviše tri sata, u krugu od 20 kilometara od mesta stanovanja.

Od sada, stanovnici Francuske će moći slobodno da se kreću tokom dana, s neograničenom kilometražom, na celoj teritoriji zemlje. Međutim, od 20 sati uveče do 6 ujutro moraće da ostanu u svojim domovima, i zabrana kretanja tokom ovih 10 noćnih sati, svakodnevno, biće stroža nego dosadašnje mere.

Virus i dalje značajno cirkuliše, a poslednjih nekoliko dana primetni su, čak, i elementi pojačanog prisustva korone, posle višenedeljnog smanjivanja. Treći dan za redom raste broj pacijenata u bolnicama. Prema poslednjim podacima, u zemlji ima oko 25.000 pacijenata, blizu 3.000 ljudi na reanimaciji, s preko 10.000 novozaraženih dnevno u proseku.

Zato, i dalje ostaju zatvoreni bioskopi, pozorišta, muzeji, restorani, barovi, kafei... Neće raditi ni skijališta. Vlasti su u utorak saopštile da planirano otvaranje restorana tek 20. januara ni tada nije sigurno.

Policijski čas će izuzetno biti ukinut samo u božićnoj noći, ali će važiti za doček 31. januara, kao i bilo kog drugog dana.

U suset božićnim praznicima, vlasti su pozvale građane da budu u dobrovoljnoj samoizolaciji i da čak, ako mogu, svoju decu ne vode u škole u četvrtak i petak, da bi se zaraza što manje širila pre porodičnih okupljanja za ovaj praznik. I ova okupljanja su striktno limitirana. Francuzi su pozvani na razumno ponašanje, koje podrazumeva najviše šest odraslih osoba za stolom, u krugu porodice, ne računajući decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024