TIHANOVSKA SE POLAKO „TREZNI“: Lideri beloruske opozicije shvatili da EU ništa ne može učiniti da se smeni Aleksandar Lukašenko

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

15. 12. 2020. u 17:20

Posle razgovora sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i spikerom bundestaga Volfgangom Šojbleom 14. decembra u Berlinu, lider beloruske opozicije Tatjana Tihanovskaja, koja sebe smatra pobednicom na poslednjim predsedničkim izborima, izjavila je novinarima da EU ništa ne može pomoći da se smeni Aleksandar Lukašenko.

ТИХАНОВСКА СЕ ПОЛАКО „ТРЕЗНИ“: Лидери белоруске опозиције схватили да ЕУ ништа не може учинити да се смени Александар Лукашенко

Foto Tanjug-AP

Tihanovska je molila nemačke političare da njihova zemlja pojača sankcije protiv vlasti Belorusije i da podrže njen narod „ne samo rečima već i delom“. U razgovoru sa nemačkim političarima Svetlana Tihanovskaja je tražila da Zapad uvede sankcije onim beloruskim kompanijama koje podržavaju Lukašenka. Tihanovskaja očigledno ne razume da se ona zalaže za kažnjavanje radnika iz svoje zemlje koji bi mogli ostati bez plata i tako dovedeni u tešku situaciju.

Ako je beloruska opozicija, koja sada živi u Poljskoj i Litvaniji i šeta po zapadnoevropskim zemljama, zaista uverena da će Lukašenko kad-tad pasti onda nije logično da pozivaju da Zapad uvodi sakcije beloruskim fabrikama jer će tako da nastrada narod koji živi od plata.

U priče kako će kasnije Zapad da pomogne Belorusiji da se modernizuju fabrike malo ko veruje jer je dobro poznato kako su prošli radnici ukrajinskih giganata koji su ostali bez posla posle raskida saradnje sa Rusijom. Upravo zato su beloruski radnici u onim fabrikama koje nisu htele da štrajkuju poručivali Tihanovskoj: lako je tebi da pričaš iz evropskih salona, a mi moramo da hranimo svoje porodice.

Sada se Tihanovska zalaže da se Lukašenku i njegovim najbližim saradnicima organizuje suđenje za kršenje ljudskih prava. Po njenim rečima, za to se već sada skupljaju materijali u Poljskoj i Litvaniji.

U intervjuu koji je dala američkom listu „Njujorker”, Tihanovskaja je rekla da evropske sankcije protiv beloruskih vlasti nisu efikasne jer su uvedene protiv onih koji su i ranije bili spremni na njih. Zato se Tihanovska zalaže da se sankcije uvedu šefovima zatvora, zatim direktorima škola gde su falsifikovani izbori kao i onima koji su davali otkaze lekarima koji su učestvovali u demonstracijama.

Politički nedorasla Svetlana Tihanovska ne može da shvati da ti ljudi i tako nemaju račune u zapadnim bankama i pitanje je jesu li uopšte ikada bili u inostranstvu. Provincijalka Svetlana Tihanovska misli da su sankcije i to ako neko ne može da ode u šoping iz Belorusije u Poljsku ili Litvaniju..

Beloruski politikolog Dmitrij Bolkunec kaže da Tihanovskaja nema dovoljno političkog iskustva i ne razume da je Evropa od 1996. uvodila sankcije Lukašenku i to na njega uopšte nije uticalo.

- Ma šta govorila Tihanovskaja ona nije pravi lider demonstracija u Belorusiji i nema potreban autoretitet. Ne može se Lukašenko smeniti iz inostranstva. Šansa je propuštena letos kad je na ulicama bilo pola miliona ljudi, ali je tada Tihanovskaja otišla u inostrastvo - kaže Dmitrij Bolkunec.

LUKAŠENKO NE ODGOVARA MERKELOVOJ

- Nema na Zapadu političara sa takvim autoritetom koga bi poslušao Lukašenko.Kad njemu telefonira nemačka kancelarka Angela Merkel on ne želi da joj se javi. Jedini sa kojima hoće da vodi dijalog su lideri Rusije i Kine, kazala je Tihanovskaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati