NAPAD NA LAVROVA IZ AMERIKE: Pompeo optužuje ruskog ministra, seju haos pa traže krivca u Rusiji

Novosti online

15. 12. 2020. u 18:33

AMERIČKI državni sektretar Majk Pompeo optužio je ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova za „pogrešno shvatanje činjenica“ o akcijama Vašingtona u Sredozemlju, kao i da je Moskva ta koja seje haos na Mediteranu.

НАПАД НА ЛАВРОВА ИЗ АМЕРИКЕ: Помпео оптужује руског министра, сеју хаос па траже кривца у Русији

Foto: EPA

- Ranije ovog meseca, Lavrov je u obraćanju na Mediteranskom dijalogu optužio SAD za igranje političkih igara u Sredozemlju i za odugovlačenje sa imenovanjem specijalnog izaslanika generalnog sekretara u Libiji. Za žaljenje je i neproduktivno to što gospodin Lavrov ponovo pogrešno razume činjenice i pokušava da revidira istoriju - navedeno je u Pompeovom saopštenju, koje je objavio Stejt department.

Komentarišući reči Lavrova o tome da američke kolege već mesecima odlažu odluku o specijalnom izaslaniku u Libiji, ignorišući stav Afričke unije i pokušavajući da diktiraju svoje uslove, kao i da odbijaju da traže kompromis koji svima odgovara, Pompeo je rekao sledeće:

- Sjedinjene Američke Države aktivno rade sa saveznicima i partnerima u istočnom Sredozemlju s ciljem promovisanja veće stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta - naveo je on.

Dodao je da Vašington želi misiju UN koja ima ovlašćenja i koja može da odgovori na taj zadatak.

- S tim u vezi, SAD su sa našim partnerima u Savetu bezbednosti UN radile na jačanju sistema UN i formiranju pozicije specijalnog izaslanika te organizacije, kao i obnavljanju mandata 2020. godine koordinatora Misije UN za podršku Libiji - rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, samo su Rusija i Kina bile uzdržane od produženja mandata. Takođe je optužio Moskvu za kršenje embarga UN na oružje u pogledu Libije.

- Rusija nastavlja da ugrožava stabilnost na Mediteranu korišćenjem različitih metoda širenja dezinformacija, podrivanja nacionalnog suvereniteta, sejući haos, sukobe i nejedinstvo u zemljama u regionu - naglasio je Pompeo.

Govoreći o problemima na jugu regiona poput terorističkih pretnji, teške humanitarne situacije, kršenja ljudskih prava i drugih, šef ruske diplomatije je ranije izjavio da je to „visoka i neprihvatljiva cena za neodgovorne političke igre Vašingtona i njegovih evropskih saveznika koji su odlučili da na narodima Bliskog istoka i severa Afrike testiraju unipolarni model svetskog poretka“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)