AMERIKA OKREĆE LIST: Izabrani predsednik SAD DŽo Bajden u prvom obraćanju govori o legitimnosti svoje pobede

D. SAVIĆ

16. 12. 2020. u 00:35

ODRŽANA je vera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vreme da okrenemo stranicu, da se ujedinimo, da zacelimo rane.

АМЕРИКА ОКРЕЋЕ ЛИСТ: Изабрани председник САД Џо Бајден у првом обраћању говори о легитимности своје победе

Foto AP

Poručivao je ovo Amerikancima izabrani predsednik SAD Džozef Bajden u prvom obraćanju javnosti, koje su prenosile sve vodeće američke TV stanice, nedugo pošto su elektori potvrdili njegovu pobedu. Iz svog doma u Vilmingtonu, Bajden je uveravao da je "u borbi za duh Amerike, pobedila demokratija".

Aktuelni šef Bele kuće, republikanac Donald Tramp, međutim, ne samo da ne deli ovo mišljenje, već i dalje ne priznaje Bajdenu pobedu, tvrdeći da je "ukradena":

- Najkorumpiraniji izbori u istoriji SAD! - poručivao je Tramp na "Tviteru" na dan elektorskog glasanja.
Na Trampovo podsećanje na 74 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega, Bajden je uzvratio da je za njega i potpredsednicu Haris glasao 81 milion građana SAD!

- Nije pronađen nijedan dokaz koji bi preokrenuo ili doveo u pitanje rezultate - tvrdio je Bajden.

Osvrnuo se oštro na tužbu Teksasa zbog neregularnosti u četiri države SAD ključne za izbor pobednika, koju je podržalo dvadesetak država SAD i preko 100 republikanskih kongresmena. Rekao je da su napori Trampa i sledbenika da na sudovima preokrenu rezultat "toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno".

- Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore - istakao je Bajden.

Foto AP

 

Džozef Bajden, Foto AP

Tramp je, neposredno pošto su elektori iz Kalifornije potvrdili Bajdenovu pobedu, objavio na "Tviteru" da ministar pravde Vilijam Bar napušta funkciju "neposredno pre Božića". Iako bliski Trampov saradnik, Bar je istakao da Ministarstvo pravde nije otkrilo dokaze o izbornoj prevari koji bi promenili ishod glasanja 3. novembra, što je razljutilo predsednika.

PUTINOVA TAČKA NA IZBORE

Ruski predsednik Vladimir Putin poželeo je uspeh Bajdenu tokom njegovog mandata, saopšteno je iz Kremlja. Iz Kremlja navode da je Vladimir Putin u telegramu poželeo uspeh novoizabranom američkom predsedniku.

Ono što je Tramp smatrao glavnim izvorom prevare, neobično veliko "zatrpavanje" birališta "sumnjivim" poštanskim listićima, uglavnom sa imenom demokrate, Bajden je objasnio virusom korona. Tvrdio je da je pandemija dovela do onoga "što je malo ko mogao da predvidi, iako je moguće - najvećoj izlaznosti u istoriji SAD".

- Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa, čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti, ne može da ugasi taj plamen - istakao je.

Ponovio je Bajden i obećanje da će biti predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega. Koliko je taj zadatak težak pokazalo je i istraživanje Foks njuza. Dok se 90 odsto sledbenika demokrata oseća "moćno", 67 procenata republikanskih pristalica oseća bes.

Istovremeno, Trampova rivalka na izborima 2016, Hilari Klinton, koja je tad osvojila oko tri miliona više glasova od njega, ali ipak izgubila zbog elektorskog sistema, zatražila je ukidanje ovog tela koje je nastalo još u 18. veku. Založila se da se predsednik bira direktno narodnim glasanjem, bez Elektorskog koledža. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)