NEMAČKA SE PONOVO ZAKLJUČAVA! Evo do kada će trajati "lokdaun" zemlje i šta to konkretno znači

Tanjug

16. 12. 2020. u 09:45

U NEMAČKOJ je danas počela primena oštrog zaključavanja, a ministar zdravlja Jens Špan najavio je da će već iduće nedelje početi vakcinacija.

НЕМАЧКА СЕ ПОНОВО ЗАКЉУЧАВА! Ево до када ће трајати локдаун земље и шта то конкретно значи

Foto: AP

Drugi put u ovoj godini se obustavio javni život u Nemačkoj i, izuzev prodavnica namirnica i drugih proizvoda svakodnevnih potrepština, sve trgovine su zatvorene do 10. januara, kao i škole, obdaništa.

Pred zaključavanje, ministar zdravlja Jens Špan saopštio je da će već iduće nedelje početi vakcinacija i ocenio da je to dobar signal.

Naglasio da će, prema aktuelnim informacijama, prva vakcina biti odobrena od EU pred Božić, 25. decembra.

Nakon toga, u roku od dva do četiri dana počeće vakcinacija, najavio je on.

U Nemačkoj su centri za vakcinaciju već pripremljeni, a najpre će dobiti vakcine iz sporazuma EU o zajedničkoj nabavci, te će tek posle dospeti i isporuke iz bilateralnog sporazuma sa proizvođačem.

Nemačka je sebi obezbedila od Bionteka dodatnih 20 miliona vakcina.

Špan polazi od toga da će do kraja idućeg leta oko 60 odsto građana biti vakcinisano. Međutim vlada ne računa sa brzim smirivanjem situacije.

Nemačka kancelarka upozorila je još juče da će januar i februar biti teški pandemijski meseci.

Foto: Printscreen/Jutjub/ FOCUS Online

PredsedniK Robert Koh instituta Lotar Viler ukazao je da je situacija ozbiljnija nego ikada od početka pandemije.

Zaključavanjem Nemačka želi da postigne da se zaustavi talas širenja virusa, a cilj je da se broj novozaraženih dnevno po 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana smanji na maksimalno 50, a trenutno je na iznad 173.

Samo za vreme Božića, 24. do 26. decembra uslediće izvesno popuštanje.

Inače velika većina građana, a tako i mladih, u starosti između 18 i 29 godina starosti, podržava zaključavanje, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...