RUSKI GRANIČNICI OBEZBEĐUJU PUT: Nova straža za problematične tačke na jermenskoj granici sa Azerbejdžanom

Novosti onlajn

20. 12. 2020. u 08:54

MINISTARSTVO odbrane Jermenije saopštilo je da će ruski graničari obezbeđivati problematične deonice puta u jermenskoj oblasti Sjuniksk, koja se graniči sa Azerbejdžanom.

РУСКИ ГРАНИЧНИЦИ ОБЕЗБЕЂУЈУ ПУТ: Нова стража за проблематичне тачке на јерменској граници са Азербејџаном

Foto: EPA

- Prema postignutim dogovorima u cilju obezbeđivanja nesmetanog saobraćaja na deonici puta Goris-David Bek raspoređuju se ruske pogranične snage. Bezbednost deonice puta Goris-Kapan, dužine 21 kilometar, koja prolazi kroz problematična područja, obezbeđivaće ruski graničari“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane.

Takođe se napominje da će pogranične trupe Jermenije i Azerbejdžana biti raspoređene „sa obe strane kontakt linije“.

- Da bi se osigurala bezbednost navedene deonice puta, planirano je da se sprovedu neophodne sveobuhvatne mere - dodaje se u saopštenju.

Ranije je jermensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su Jermenija i Azerbejdžan razjasnili mesta privremenih borbenih položaja u skladu sa trilateralnim sporazumom o primirju u Karabahu. Ministarstvo je saopštilo da je preciziranje položaja povezano sa potrebom za demarkacijom dela granice sa Azerbejdžanom nakon što je određeni broj teritorija, koje su ranije bile deo nepriznatog Nagorno-Karabaha i koje se graniče sa Jermenijom, prešle pod kontrolu Bakua. Stanovnici pograničnih naselja Sjunikske oblasti smatraju da postavljanje novih borbenih punktova azerbejdžanske vojske ugrožava njihovu bezbednost.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!