ŠTA TO BEŠE KORONA: Virus odneo preko 180.000 života, Brazilci za to ne haju, evo šta rade! (FOTO)

Novosti online

22. 12. 2020. u 22:12

BRAZILCI se ponašaju kao da pandemija virusa korona ne postoji, a njihova zemlja je druga u svetu po broju mrtvih (187.322) i treća po broju inficiranih (7.264.221)

ШТА ТО БЕШЕ КОРОНА: Вирус однео преко 180.000 живота, Бразилци за то не хају, ево шта раде! (ФОТО)

Foto: EPA

Žitelji Rio de Žaneira potpuno su se opustili i ne mare za virus korona, što dokazuju fotografije snimljene na plažama ovog jednog od najlepših svetskih gradova.

Na Kopakabani, Ipanemi i Leblonu nije bilo mesta da se stavi peškir uprkos tome što su bolnice u gradu prepune i što je Rio jedna od država koje su najviše pogođene virusom korona (24.273 umrlih i 406.820 inficiranih).

Počela sezona

U ponedeljak je u Brazilu, zemlji sa oko 210 miliona stanovnika, registrovano 25.019 novih slučajeva virusa korona, dok je još 527 osoba izgubilo život. Ukupno gledano, Brazil je uz SAD i Indiju zemlja sa najviše preminulih (187.322) i obolelih (7.264.221). Plaže su bile bukvalno okupirane, na sve strane su bili suncobrani, prenosni frižideri, zaštitne maske niko nije nosio, a na vrelom pesku igrali su se fudbal i odbojka.

Nakon izbijanja pandemije nošenje zaštitnih masku u javnosti bilo je obavezno u Riju i policija je izdala ukupno 8.256 kazni pre nego što su nadležni 5. juna ublažili restrikcije za posetioce gradskih plaža.

Početak letnje sezone u Riju privlači ne samo domaće stanovništvo već i goste iz drugih delova Brazila i susednih zemalja. Zbog toga se nadležni plaše da će usled nepoštovanja preporuka o držanju distance doći do naglog rasta broja obolelih.

Stav predsednika

Širenju virusa doprinosi i ležeran stav predsednika Žaira Bolsonara, koji i dalje umanjuje opasnost od korone, uprkos tome što je i sam ranije ove godine oboleo. On je izjavio kako nema potrebe žuriti u nabavci vakcine, i to u trenutku kada je počela vakcinacija u SAD, Velikoj Britaniji, Rusiji i još nekim zemljama.

On je doprineo i širenju straha od nuspojava u javnosti. - Nema potrebe za žurbom. U ugovoru se jasno navodi da „Fajzer“ nije odgovoran za štetne reakcije na vakcinu. Ako se pretvorite u aligatora posle vakcinacije, to je vaš problem - rekao je Bolsonaro.

On je u više navrata ponovio kako nema nameru da se vakciniše i da je pandemija pri kraju. Zbog nedoumica u javnosti, Vrhovni sud Brazila je izdao saopštenje u kome se navodi da vlasti mogu da preporuče stanovništvu da se vakciniše, ali ne i da vakcinaciju proglase obaveznom.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije