RUSI SAOPŠITILI ODLIČNE VESTI: Završena ispitivanja vakcine na starijim osobama - rezultati veoma dobri

Novosti online

24. 12. 2020. u 17:14

DIREKTOR Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg saopštio je da su rezultati ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ na starijim osobama veoma pozitivni i da postoji nada da će Ministarstvo zdravlja Rusije narednih dana doneti odluku o vakcinaciji.

РУСИ САОПШИТИЛИ ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Завршена испитивања вакцине на старијим особама - резултати веома добри

Foto: KP RU/RIA Ru

- Pre nekoliko dana završena su ispitivanja u kojima je učestvovala velika grupa stanovnika Moskve starijih od 60 godina. Danas su sumirani naučni rezultati tog ispitivanja i predstavljeni Ministarstvu zdravlja u odgovarajućem obliku - rekao je Gincburg.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja razmatra taj dokument.

- S obzirom na veoma pozitivne rezultate, malo govorim unapred, dozvoliću to sebi, koji apsolutno nisu ništa lošiji od onih koji su dobijeni u prvoj, drugoj i trećoj fazi kliničkih ispitivanja na drugim starosnim grupama, sa određenim stepenom sigurnosti se može tvrditi da će u najskorije vreme biti doneta odluka o mogućnosti korišćenja vakcine 'Sputnjik Ve' za vakcinisanje stanovništva starijeg od 18 godina - objasnio je Gincburg.   

Gincburg je takođe saopštio da se kod 85 odsto vakcinisanih „Sputnjikom Ve“ ne ispoljavaju nikakvi neželjeni efekti, i da oni podnose vakcinaciju bez ikakvih nelagodnosti.

- Kod 15 odsto vakcinisanih primećuju se crvenilo na mestu uboda, blaža glavobolja koja prolazi u roku jednog dana, kao i neka nelagoda u mišićima - rekao je Gincburg.

Prema njegovim rečima, najveća neprijatnost koja može nastati nakon vakcinisanja ruskom vakcinom je povišena temperatura do 38 stepeni koja traje dva dana. Temperatura se obara tabletom paracetamola, objasnio je stručnjak.

On je dodao da će do kraja godine oko 1,5 milion Rusa biti vakcinisano „Sputnjikom Ve“, a da je do sada u civilni promet pušteno oko 650.000 doza vakcine.

- Do danas nisu otkriveni nikakvi ozbiljniji neželjeni efekti, osim ovih koje sam pomenuo i koji su navedeni u uputstvu za primenu ove vakcine - dodao je Gincburg.

On je istakao da će vakcina „Sputnjik Ve“ štititi od britanskog soja kovida 19, jer ta mutacija zahvata samo malu tačku na površini proteina virusa.

Kako je objasnio, vakcina stvara imunitet na sve proteine virusa korona, a mutacija koja je otkrivena u Velikoj Britaniji menja samo jednu malu tačku na površini tog proteina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna