ZAVRŠENO TESTIRANJE BRODA NOVE GENERACIJE: Ruska mornarica dobija najnovijeg minolovca „Jakov Baljajev“ (VIDEO)

Novosti onlajn

24. 12. 2020. u 19:04

NAJNOVIJI ruski minolovac „Jakov Baljajev“ završio je program državnih testiranja na morskim poligonima Tihookeanske flote, nakon čega se vratio u Vladivostok, saopštava televizija „Zvezda“.

ЗАВРШЕНО ТЕСТИРАЊЕ БРОДА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Руска морнарица добија најновијег миноловца „Јаков Баљајев“ (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Brod će 26. decembra biti svečano primljen u rusku mornaricu, kada će se na minolovcu razviti Andrejevska zastava.

- Započeto je opremanje minolovačkih snaga Tihookeanske flote brodovima nove generacije koji poseduju niz jedinstvenih karakteristika i koji su sposobni da efikasno rešavaju zadatke borbe protiv mina - rekao je admiral Nikolaj Evmenov.

Tokom državnih testiranja proveravane su osnovne tehničke karakteristike broda, sposobnost za plovidbu, pokazatelji brzine i manevrisanja. Proverena je i operativnost svih sistema i mehanizama, elektronskog oružja i protivminskih sistema.

Brodovi projekta 12 700, kojima pripada i „Jakov Baljajev“, poseduju jedinstveni, najveći na svetu trup napravljen od monolitnog fiberglasa. Težina trupa od tog kompozitnog materijala je manja od metalnog. Ne podleže koroziji, a uz poštovanje pravila za korišćenje može večno služiti.

„Jakov Baljajev“ je četvrti brod ove serije. Pre njega su izgrađeni glavni „Aleksandar Obuhov“, prvi serijski „Ivan Antonov“ i „Vladimir Jemeljanov“. U Srednje-Nevskom brodogradilištu prave se još četiri broda Projekta 12700: „Georgij Kurbatov“, „Petar Iljičov“, „Anatolij Šlemov“ i „Lav Černavin“.

Minolovci su predviđeni za traženje i uništavanje mina u vodama pomorskih baza na bezbednoj udaljenosti od broda. Zapremina broda je 890 tona, dužina 62 metra, širina 10 metara, brzina pri punom deplasmanu 16,5 čvorova, a posadu čine 44 osobe.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja