KO SE SPREMA ZA VRLO HLADAN RAT? Rusija ponovo otvorila laboratoriju iz sovjetske ere koja razvija oružja za ledeni arktički sukob

Novosti onlajn/M.S.

24. 12. 2020. u 19:49

U RUSIJI je ponovo otvoreno specijalno istraživačko postrojenje sa zadatkom da testira oružje koje može da izdrži temperature smrzavanja i surove vremenske uslove na krajevima sveta.

КО СЕ СПРЕМА ЗА ВРЛО ХЛАДАН РАТ? Русија поново отворила лабораторију из совјетске ере која развија оружја за ледени арктички сукоб

Foto: Prinscreen/Jutjub/New Update Defence

Centralni naučno-istraživački institut za precizno mašinsko inženjerstvo, sa sedištem u neposrednoj blizini Moskve, objavio je u četvrtak da je laboratorija dobila državnu sertifikaciju i da će uskoro započeti ispitivanje.

Ovaj institut osnovan je još u vreme Sovjetskog Saveza, međutim, vremenom je propao, pa je njegova oprema iz toga vremena zamenjena i obnovljena, piše "Raša tudej".

U saopštenju za štampu, šef naučnog i tehničkog centra Instituta rekao je da je "sertifikacija poslednji korak ka obnavljanju ovog jedinstvenog tehnološkog dostignuća koje je izgubljeno nakon pada SSSR-a".

On je takođe istakao da će poligon započeti istraživanja na velikom broju oružja, uključujući puške, specijalno izrađene bacače granata i topove malog kalibra koji mogu biti efikasni i na „ekstremnim temperaturama“ i do minus 60 stepeni.

Uslovi u Institutu su projektovani tako da oponašaju okruženja poput Arktika, ali sa potencijalom da se stvori ambijent i drugih potencijalnih ratišta. Testovi kojima se utvrđuje da li oružje može da izdrži i tropske klime izvodiće se u kombinovanoj komori za toplotu i kišu, dok komora za prašinu oponaša pritiske koje pustinjski uslovi vrše na mehanizme za pucanje.

Arktik je predstavljen kao potencijalna tačka vojnih sukoba, jer Rusija, SAD, Velika Britanija, Kanada i Kina izvode vežbe u tom regionu i rade na usavršavanju svojih sposobnosti za sukob na ekstremno hladnom vremenu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu