RUSI DOBILI NOVI SISTEM KOJI RASIPA MINE: „Zemljedelije“ može neprijatelju da postavi minsko polje bilo koje složenosti (VIDEO)

Novosti onlajn

24. 12. 2020. u 22:40

NAJNOVIJI ruski inženjerski sistem za daljinsko miniranje „Zemljedelije“ postao je deo vojske, prema informacijama „Rosteha“.

РУСИ ДОБИЛИ НОВИ СИСТЕМ КОЈИ РАСИПА МИНЕ: „Земљеделије“ може непријатељу да постави минско поље било које сложености (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Novina je da su ovi sistemi sposobni da za nekoliko minuta naprave minska polja na udaljenosti do 15 kilometara. Sistemi ispaljuju rakete koje rasipaju mine na datu lokaciju.

Zahvaljujući jedinstvenoj nišanskoj opremi „Zemljedelije“ može neprijatelju da postavi minsko polje bilo koje složenosti. Automatizovani sistem sam određuje koordinate i čak programira municiju, postavljajući u njoj uslove za samouništenje.

Korporacija navodi da „Zemljedelije“ radi na principu višecevnog raketnog bacača, rasipajući razne vrste mina, s tim da se ovde koristi municija sa motorom na čvrsto gorivo.

- Daljinski metod postavljanja minskih polja ima niz prednosti. Odlikuje se brzinom postavljanja minskih polja, posebno u teško dostupnim područjima. Sposobnost mina da se deaktiviraju ili samounište u određenom trenutku predstavlja sigurno i brzo razminiranje nakon prestanka neprijateljstava - rekao je industrijski direktor kompleksa naoružanja državne korporacije „Rosteh“ Bekhan Ozdojev.

Prvi put je „Zemljedelije“ prikazano na paradi u čast 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu na Crvenom trgu, koja se održala 24. juna ove godine. Sistem uključuje dva vozila: borbeno vozilo i transportno-utovarno vozilo na KamAZ-u, kao i transportno-lansirne kontejnere sa inžinjerijskom municijom napunjene raznim vrstama mina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine