POČETAK PRED KAMERAMA: Evropska unija krenula u koordinisanu kampanju vakcinacije protiv korone

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 12. 2020. u 23:22

POČELO je! Na teritoriji EU u nedelju je počela koordinisana kampanja vakcinisanja protiv virusa korona.

ПОЧЕТАК ПРЕД КАМЕРАМА: Европска унија кренула у координисану кампању вакцинације против короне

Foto Tanjug-AP

Ovo cepljenje, koje je obuhvatilo veoma mali broj ljudi, ima veliko simbolično značenje: nedelja je u Uniji zvanično prestavljala dan "D" u borbi protiv opakog virusa. Prvi put EU na ovaj način vodi zajedničku zdravstenu politiku. Pre EU, već su u Evropi vakcinisani građani u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Srbiji.

Najveći broj zemalja EU odlučio se da cepljenje započne u nedelju, neke će startovati u sledeća dva dana, dok se Nemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj žurilo, pa su poranile dan u odnosu na zvanični kalendar, pelcovanjem još u subotu.

U Nemačkoj, prva je vakcinisana Edit Kvoizala (101), žiteljka doma za stare u regionu Saksonija Anhalt na istoku zemlje. U Mađarskoj, cepivo je primila lekar Arijen Kertes u Budimpešti, a u Slovačkoj infektolog Vladimir Krčmeri u Nitri.

U nedelju je, na dan zvaničnog početka kampanje, u Španiji vakcinisana žiteljka staračkog doma Araseli Rozario Idalgo Sančez (96) koja je uz osmeh saopštila da ništa nije osetila. U Češkoj, vakcinu je prvi primio premijer Andrej Babiš, a u Francuskoj stanovnica doma za stare u Sevranu, izvesna Moriset (78), koja je na taj način, uz aplauz prisutnih medicinskih radnika, ušla u istoriju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima