MAPA OPASNOG TURSKOG PLANA: Imaju ambicije od Krima do Pacifika, Rusija mora da reaguje zbog "petodržavne nacije" (FOTO)

Novosti online/Đ. M.

28. 12. 2020. u 16:48

TURSKA televizija Haber objavila je juče mapu koja predstavlja dobar razlog za zabrinutost, a na kojoj se vidi "plan prijateljstva" kojim pokušavaju da stvore "turski svet", piše Saut front.

МАПА ОПАСНОГ ТУРСКОГ ПЛАНА: Имају амбиције од Крима до Пацифика, Русија мора да реагује због петодржавне нације (ФОТО)

Foto: EPA/Printscreen

Ova mapa, koju možete videti ispod, u najboljem slučaju predstavlja jeftinu provokaciju, u najgorem - jasnu objavu ambicija Ankare u Evropi i Aziji, i pokazuje koliko je daleko Turska spremna da ide.

A spremna je da ide baš daleko – sve do Pacifika.

Foto: Printscreen

Ipak, ostali smo uskraćeni za odgovor kako Turska, ili barem Haber televizija, planiraju da sprovedu ovaj ambiciozni plan dostojan jednog Aleksandra Makedonskog.

Izveštaj turske televizije je nastao nakon izjava penzionisanog ruskog general-potpukovnika Leonida Ivašova, koji je 20. decembra za internet kanal Roj TV rekao da zvanična Ankara sve više širi svoj uticaj na nekadašnje zemlje Osmanskog carstva, kao i da Krim smatra svojom izgubljenom teritorijom.

- Turska na zvaničnom nivou sa vladom Zelenskog pregovara o problemu Novorosije i Krima. Štaviše, Turska o Krimu govori neutralno, ne priznajući ga kao ruski, ali istovremeno ne obećava da će ga vratiti Ukrajini. Igraju svoju igru - rekao je general, koji je bio šef Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju ruskog Ministarstva odbrane.

- Dakle, vidimo da se to neće završiti samo sa Karabahom, već će se nastaviti u centralnoj Aziji - primetio je penzionisani general-pukovnik.

Leonid Ivašov/Foto: Printscreen

Kako navodi Haber TV, Rusi se plaše koncepta "pet država - jedna nacija", projekta koji je potvrđen sporazumima o saradnji koje je Turska potpisala sa državama poput Uzbekistana, Kazahstana, Turkmenistana i Azerbejdžana.

Početni plan bio je "dve države – jedna nacija",između Turske i Azerbejdžana, ali se brzo proširio.

Ipak, kako smo videli na mapi koju je objavio Haber, a koja nam pruža uvid u to šta predstavlja „turski svet“, Turska smatra "svojim" i Kavkaz, Krim, veći deo centralne Azije, oko 1/3 teritorije Rusije, delove Kine, Sirije, Iraka, Irana i mnogih drugih zemalja.

Kako dalje navodi Haber, ruska javnost je zabrinuta zbog sve bliže vojne saradnje Turske i centralnoazijskih država.

A zabrinuti su sa dobrim razlogom, i vreme je da se zabrinu i ruske vlasti. Ovo možda jeste mapa koju je objavila jedna televizija, i nije podržana (još uvek) od strane turskih vlasti, ali definitivno oslikava čemu teži moderna turska država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)