TRAMP STAVIO PENTAGON PRED SVRŠEN ČIN: Imaju 180 dana da objave podatke, isto važi i za obaveštajne agencije

Novosti online

30. 12. 2020. u 19:50

POTPIS američkog predsednika Donalda Trampa na zakon koji obuhvata paket pomoći za saniranje posledica pandemije virusa korona i budžet za vladu, u iznosu od 2,3 hiljade milijardi dolara, pokrenuo je i odbrojavanje od 180 dana koliko Pentagon i obaveštajne agencije imaju na raspolaganju da objave šta znaju o neidentifikovanim letećim objektima (NLO).

ТРАМП СТАВИО ПЕНТАГОН ПРЕД СВРШЕН ЧИН: Имају 180 дана да објаве податке, исто важи и за обавештајне агенције

Foto: Depositphotos

Kako piše „Njujork post“, ta odredba nije privukla veliku pažnju delimično i zbog toga što nije bila uključena u tekst zakona od 5.593 stranice, već je izveštaj obaveštajnog odbora priložen Zakonu o ovlašćenjima obaveštajnih službi za 2021. godinu koji je unet u obimni predlog zakona.

U tom izveštaju se, naime, navodi da direktor Nacionalne obaveštajne službe, ministar odbrane i šefovi drugih relevantnih agencija treba da podnesu izveštaj o „fenomenima zabeleženim u vazdušnom prostoru“, što uključuje i neidentifikovane objekte.

Mark Rubio, predsedavajući Obaveštajnim odborom u američkom Senatu, rekao je da oni to treba da učine u roku od 180 dana od donošenja zakona. Zatražio je da izveštaj, između ostalog, uključi detaljne analize podataka Federalnog istražnog biroa iz istraga o „upadima neidentifikovanih vazdušnih pojava“.

Zatražena je i analiza potencijalnih pretnji koje takvi neidentifikovani fenomeni predstavljaju za nacionalnu bezbednost i procena da li se ta aktivnost „može pripisati stranim protivnicima“.

Zahtev za detaljnijim informacijama upućen je nakon što je Pentagon u aprilu objavio video-snimke neidentifikovanih letećih objekata koji su 2004. i 2015. godine zabeležili piloti američke mornarice.

„Njujork post“ podseća da je Tramp prošle godine u jednom intervjuu rekao da nije uveren u postojanje NLO, ali i da ne isključuje mogućnost njihovog neočekivanog pojavljivanja.

- Ne verujem, ali — pretpostavljam da je sve moguće - rekao je tada Tramp.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku