ZAKON O "OTKLJUČAVANJU" UPUĆEN PARLAMENTU: Evo pod kojim uslovima će Austrijanci moći da koriste određene ustanove

Tanjug

31. 12. 2020. u 22:01

AUSTRIJSKA vlada uputila je danas, poslednjeg dana 2020. godine, takozvani zakon o “otključavanju” na razmatranje u parlament, koji treba da ga usvoji početkom iduće nedelje.

ЗАКОН О ОТКЉУЧАВАЊУ УПУЋЕН ПАРЛАМЕНТУ: Ево под којим условима ће Аустријанци моћи да користе одређене установе

Foto: EPA

Izmena zakona o epidemiji i kovid merama uvešće izuzetak za osobe od kojih “proizilazi niska epidemiološka opasnost” - kroz negativni test ili oboljenje u protekla tri meseca.

Izmena zakona omogućiće osobama koje imaju negativan test, i svima koji su u protekla tri meseca oboleli od korone, da budu izuzete od mera zaključavanja, to jest ograničenja slobode kretanja.

Negativan test može biti postavljen kao uslov za korišćenje određenih ustanova ili ulazak na određena mesta.

Ovom izmenom zakona vlada želi da podstakne građane da učestvuju u predstojećem masovnom testiranju.

Planirano je da masovno testiranje širom zemlje bude održano od 15.do 17.januara.

Oni koji budu imali negativan test sa testiranja i oni koji su "preležali" koronu u protekla tri meseca moćiće tada od 18.januara već da idu u sve prodavnice, u ugostiteljske objekte, u hotele i slično.

Od 18. januara planirano je da budu ponovo otvorene sve radnje, ugostiteljski objekti i kulturne institucije.

Ostali, koji ne budu učestvovali u tesiranju, ostaće daljih nedelju dana “zaključani” i moći će kao do sada samo u prodavnice namirnica, apoteke, kod lekara, na posao i sami da se prošetaju.

Vlada Austrije ističe da je učešće u besplatnom masovnom testiranju i dalje na dobrovoljnoj osnovi.

Ministar unutrasnjih poslova Karl Nehamer apelovao je na stanovništvo da učestvuje u testovima, ali i vakcinaciji.

- Redovnim testiranjem ili vakcinacijom možemo da ponovo pokrenemo naš društveni život nakon ''zaključavanja''. Svakom mora biti jasno da bez redovnog testiranja, ili bez vakcine, nije moguć normalan život - objasnio je on.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je cilj da se ovom merom spreči novi brzi rast zaraženih nakon prestanka mere zaključavanja.

Za sada je ostalo nejasno kako će se sprovoditi kontrola ove nove mere, jer ugostitelji odbijaju da ta obaveza bude njima nametnuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)