TURSKE "UBICE TENKOVA" PRIMEĆENE U SIRIJI: Savremeno oružje sa preciznim i ubitačnim raketnim arsenalom (FOTO/VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

02. 01. 2021. u 17:15

TURSKO vozilo FNSS Kaplan-10, koje je specijalno namenjeno za lov na tenkove i pružanje vatrene podrške pešadiji, primećeno je u Siriji.

ТУРСКЕ УБИЦЕ ТЕНКОВА ПРИМЕЋЕНЕ У СИРИЈИ: Савремено оружје са прецизним и убитачним ракетним арсеналом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Турско Министарство одбране објавило је 2. јануара снимак на коме се између осталог виде и два противтенковска возила Каплан-10 на неодређеној локацији у Сирији.

Dva Kaplana u magli/Foto: Printscreen

Kaplan-10 su razvili turski "FNSS odbrambeni sistemi", i naoružan je daljinski upravljanim protivtenkovskim raketnim sistemom, kao i koaksijalnim puškomitraljezom 7,68 mm.

Vozilo može da lansira protivtenkovske rakete turske proizvodnje Mizrak-O sa infracrvenim navođenjem, ili rakete Kornet-E ruske proizvodnje, vođene laserskim snopom. Domet Mizrak-O je 8 km, dok je domet Kornet-E 5,5 km.

Raketni sistem Kaplan-10 oslanja se na napredni sistem upravljanja vatrom opremljen termičkim i TV kamerama, kao i laserski daljinomer.

Turska u ovom trenutku okupira ogromne delove severne i severoistočne Sirije. Hiljade turskih trupa raspoređene su u severozapadnom sirijskom regionu Idlib.

Ankara je pojačala svoje vojno prisustvo u Siriji u poslednje dve godine, i turski zvaničnici tvrde da je njihovo prisustvo u ratom razorenoj zemlji privremeno. Ipak, sve njihove akcije upućuju na to da planiraju da tamo ostanu dugoročno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!