SEDAM SATI POPUNJAVAO UPITNIK: Mnogi britanski penzionisani lekari i medicinskih tehničari odustaju od davanja vakcina zbog procedure

V. N.

02. 01. 2021. u 22:37

OD čak 40.000 lekara i medicinskih sestara "friških" penzionera u Velikoj Britaniji koji su se na poziv Ministarstva zdravlja prijavili za privremeni povratak u službu zbog kovid-krize samo njih 5.000 je dobilo posao, navodi se u izveštaju "Telegrafa".

СЕДАМ САТИ ПОПУЊАВАО УПИТНИК: Многи британски пензионисани лекари и медицинских техничари одустају од давања вакцина због процедуре

Foto AP

Nedavno penzionisani lekari sprečeni su da pomažu u davanju vakcina protiv kovida 19, jer Nacionalna služba za javno zdravlje zahteva da imaju "obuku o raznolikosti" i znanje o "radikalizaciji". Lekari moraju da ispune zahtev i da su odslušali seminare o Zakonu o ravnopravnosti.

To znači da, kada uđu u minsko polje kao što je postupak prijave za pomoć u davanju vakcina, moraju da obezbede 20 dokaza da su sposobni za tako nešto uključujući poznavanje propisa o jednakosti, raznolikosti i ljudskim pravima, protivpožarnoj bezbednosti, rešavanju sukoba i sprečavanju radikalizacije konflikta.

- Došla sam do polovine stranice u upitniku i odustala sam. Ne razumem zašto mi penzionisani kliničari prolazimo kroz sve ovo - rekla je profesorka Maurin Baker, pojašnjavajući za "Telegraf" zašto više nije dobrovoljac.

Profesor medicinskih nauka Nikola Tomas istim novinama je kazao da je sedam sati popunjavao upitnik i da je njegova prijava još na "skriningu". "Mislim da ću odustati", komentarisao je.

Nacionalna služba javnog zdravlja odgovorila je na primedbe da je procedura neophodna kako bi se regrutovao širok spektar pojedinaca iz različitih sredina.

Raznolikost je važnija od stvaranja širokog fronta lekara koji bi trebali da ubrzaju uvođenje vakcine - piše "Telegraf" u članku.

VATIKAN IZABRAO "FAJZER"

Vatikan, najmanja država na svetu, očekuje da će dobiti dovoljan broj vakcina protiv virusa korona narednih dana, kako bi vakcinisao sve svoje radnike i stanovnike.

U Vatikanu živi oko 450 osoba, ukljujučujući papu Franju, a još nekoliko stotina zaposlenih živi u Rimu.

"Vakcine će verovatno stići u državu u drugoj nedelji januara u dovoljnoj količini da se zadovolje sve potrebe Svete stolice i države Vatikan", navodi se u saopštenju. Vatikan je saopštio da je nabavio jedan zamrzivač koji hladi do izuzetno niskih temperatura kako bi se tu čuvale vakcine, sugerišući da će koristiti vakcine kompanija "Fajzer" i "Biontek".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)