GDE JE KRAJ RASTU VREDNOSTI BITKOINA? Hoće li kriptovaluta i konačno zauzeti "tron" zlata

Novosti onlajn

04. 01. 2021. u 15:38

BITKOIN koji je prošle godine uzleteo, otvorio je 2021. godinu novim skokom – za samo nekoliko dana njegova vrednost skočila je za 20 odsto. Rasprave o tome da bi najpopularnija kriptovaluta mogla da istisne zlato kao zaštitnu aktivu u krizama neprestano se rasplamsavaju, a od kriptovalute se očekuju novi rekordi.

ГДЕ ЈЕ КРАЈ РАСТУ ВРЕДНОСТИ БИТКОИНА? Хоће ли криптовалута и коначно заузети трон злата

Foto: Piksabej

Postavlja se pitanje koliko će još dugo da raste vrednost bitkoina i gde je kraj tom rastu.

Bitkoin je od početka ove godine dostigao rekordnu vrednost i približava se vrednosti od 35.000 dolara. Tržišna kapitalizacija kriptovalute sada iznosi 640 milijardi dolara. Prema ovom pokazatelju, bitkoin je gotovo sustigao kompaniju „Tesla“ Ilona Maska, čija je kapitalizacija nešto veća – 670 milijardi dolara.

Nakon što se u martu 2020. bitkoin srušio zajedno sa ostalim aktivama, vrednost ove valute je skočila više od osam puta. Njegova vrednost je takođe više nego utrostručena od najnižih nivoa u septembru.

Šta pomaže novoj valuti da dostigne takve visine?

Ruski list „Vzgljad“ piše da je za sve kriv pad dolara do višegodišnjeg minimuma u odnosu na mnoge valute, uključujući evro ove nedelje. Štaviše, mnogi analitičari očekuju da će dolar 2021. godine oslabiti još više. Oni su uvereni da će SAD nastaviti da sipaju u kasu svetske ekonomije sve više dolara u vidu dodatnih mera ekonomske podrške američkom stanovništvu i biznisu u uslovima pandemije.

Koliko će pasti kurs dolara zavisi od toga koliko će se efikasno Amerika boriti protiv virusa korona uz pomoć vakcine, a svako odlaganje masovne vakcinacije dovešće do novih faza slabljenja dolara, piše list. Dolar će, kako se navodi u članku, oslabiti i američki Sistem saveznih rezervi koji će nastaviti da održava kamatne stope na niskom nivou još veoma dugo.

Direktor investicione kompanije „Morgan Creek Capital Management“ Mark Jusko rekao je u intervju za „Si-En-Bi-Si“ da sve to primorava investitore da osiguraju rizike od inflacije kupovinom bitkoina i zlata.

Neki analitičari predviđaju neverovatne vrednosti bitkoina.

Analitičari „Sitija“ ne isključuju mogućnost da bi vrednost bitkoina mogla da ponovi skok zlata iz 1970-tih godina i da već za godinu dana dostigne 318.000 dolara. Sa svoje strane, investicioni direktor „Guggenheim Investments“ predvideo je da bi na kraju vrednost bitkoina mogla da dostigne 400.000 dolara.

Foto: AP

Bitkoin počeo da istiskuje zlato

Kada je došlo do otkrića u oblasti proizvodnje vakcina, vrednost zlata i srebra, kao zaštitnih aktiva, odmah je pala. Paradoksalno je to, što je vrednost bitkoina svejedno nastavila da raste. Neki smatraju da bitkoin čak počinje da istiskuje zlato.

- Sve više investitora počinje da smatra bitkoin pouzdanim objektom investicija. Pored toga, čini se da bitkoin počinje da zamenjuje zlato kao sredstvo zaštite od raznoraznih rizika, poput dolarskog i inflacionog - rekao je strateg „Dojče bank“ Džim Rid.

Međutim, analitičari „Goldman Saksa“ smatraju da bitkoin i zlato ipak nisu aktive koje bi mogle da zamene jedna drugu, jer ta kriptovaluta, prema njihovim rečima, neće lišiti zlato statusa glavnog spasioca od inflacije u kriznim vremenima.

Ali, bitkoin ima i „velike minuse“...

Istovremeno, „Vgljad“ je nabrojao „velike minuse“ bitkoina kojih se boje i institucionalni investitori i bogataši.

Pre svega, to je netransparentnost. Zatim list kao manu navodi i to da je reč o previše špekulativnoj aktivi, što znači – izuzetno rizičnoj. Rekordni rast može pratiti rekordni pad, što se se već dogodilo u istoriji bitkoina.

- Apsolutno može da se ispostavi da će za godinu dana vrednost bitkoina biti ista kao i sada. Uzlazni talas često prati dugotrajni pad. Postizanje novih istorijskih maksimuma i zadržavanje na tom nivou verovatno će pokrenuti ogroman talas zatvaranja trgovanja dugoročnih investitora. Investitori se veoma lako oduševe bitkoinom, ali istom brzinom se i razočaraju - objasnio je vodeći analitičar kompanije „FxPro“ Aleksandar Kupcikevič.

Jedno od predviđanja u vezi sa bitkoinom je da će njegova vrednost rasti od 35.000 do 400.000 dolara. Međutim, problem je u tome što je verovatno da će njegova vrednost pasti sa 35.000 na najmanje 6.000 dolara, zaključuje list i dodaje da zlato ne očekuju takve oštre promene.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)