NIJE VIŠE NA CRNOJ LISTI: Evropski sud u Luksemburgu ukinuo je sankcije Nikolaju Azarovu koga je optužio Petar Porošenko

B. Vlahović, od stalnog dopisnika, Moskva

04. 01. 2021. u 17:18

BIVŠI ukrajinski premijer Nikolaj Azarov uspeo je da sudskim putem dobije satisfakciju i da mu EU skine sankcije. Evropski sud u Luksemburgu je odlučio da se Azarovu skinu ograničenja jer za njih nije bilo osnova već su bile politički motivisane.

НИЈЕ ВИШЕ НА ЦРНОЈ ЛИСТИ: Европски суд у Луксембургу укинуо је санкције Николају Азарову кога је оптужио Петар Порошенко

Foto: Arhivski snimak

Azarovu se osvetio bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko koga Azarov svojevremeno smenio sa funkcije ministra ekonomike zbog slabog rada.

Nikolaj Azarov ne namerava da se za sada vrati u Kijev ali to ne isključuje u budućnosti.

- U Kijevu se još vodi protiv mene postopak koji traje već sedam godina jer nema pravih argumenata da bi me se osudili.Uostalom Evropski sud u Luksemburgu je ocenio da nema razloga da se protiv mene vodi taj maratonski sudski postupak, kaže Azarov koji je bio premijer Ukrajine od 2010 do 2014 godine.On je dao ostavku za vreme nemira na Majdanu verujući da se može postići politički kompromis i izbeći krvoproliće.Ali posle nasilne smene vlasti u Kijevu nova vlada je predložila EU da uvede sankcije premijeru Azarovu koji je navodno krao državni novac i zloupotrebljavao dužnost na kojoj se nalazio. Slične optužbe su bile i protiv drugih članova tima predsednika Viktora Janukovića koji su morali da emigriraju.

Krajem minule godine Evropski sud je odlučio da nema razloga da se nastave sankcije bivšem premijeru Azarovu jer su bile nezakonito donešene na osnovi izjava bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i njegovih najbližih saradnika. Uzalud su Azarova i njegovi advokati dokazivali da za optužbe nema nikakvih dokaza.

Advokati Azarova su ipak dokazali apsurdnost uvođenja sankcija EU na osnovi političkih optužbi i to zemlje koja nije članica te unije.Hoće li se i drugi članovi bivšeg rukovodostva na čijem je čelu bio Viktor janukovič obratiti sudu u Luksemburgu kako bi se oslobodili sankcija tek će se videti.

Foto: Arhivski snimak

Ako se zna da su vodeće evropske zemlje i SAD bile uz one koji su napravili nasilnu smenu vlasti u Kijevu jasno je zašto je EU poverovala na reč predsedniku Petru Porošenku i stavila na crni spisak Viktora Janukovića i njegove najbliže saradnike.Dovoljno je bilo to da su Janukovič i Azarov bili za blisku ekonomsku saradnju sa Rusijom i bili su protivnici ulaska Ukrajine u NATO da ih stave na crnu listu.

- Za vreme vladavine Porošenka on je naložio tužilaštvu da pronađu bilo kakva kriviča dela da bi se mogle doneti sankcije protiv mene. Znam da je Porošenko terao tužioca da me optužimada nije bilo razloga za krivično delo, kazao je Nikolaj Azarov.

Savet EU je dugo vremena peihvatao argumente kijevskog tužilaštva umesto da utvrdi šta je prava istina.Tek kad su advokati Azarova dokazali da je krivično delo izmišljeno EU je morao da promeni svoj stav i ukine sankcije bivšem ukrajinskom premijeru.

Rešenje Evropskog suda u Luksemburgu je na neki način rehabilituje Azarova .U odluci suda se kaže da Savet Evrope nije uložio napor da proveri optužbe protiv Azarova koje je dobio iz Kijeva. Azarov je bio stavljen na crni spisak EU samo zato što je protiv njega tužilaštvo u Kijevu pokrenulo postupak a on nikada nije osuđen.

Azarov veruje da će uskoro biti skinute sankcije i drugim bivšim ukrajinskim političarima koje je bez razloga optužio bivši predsednik Petar Porošenko kome su na Zapadu poverovali samo zato što mu je glavni zadatak i cilj bio da udalji Ukrajinu od Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista