ITALIJANSKA PATNJA SA KORONA VIRUSOM NE JENJAVA: Na snazi nove mere do kraja januara

Milica Ostojić- Dopisnik iz Rima

05. 01. 2021. u 13:40

ITALIJANSKA Vlada noćas je usvojila nove mere za suzbijanje širenja korona virusa koje će imati rok do kraja januara a izmene mogu uslediti shodno promenama epidemiološke situacije u regionima.

ИТАЛИЈАНСКА ПАТЊА СА КОРОНА ВИРУСОМ НЕ ЈЕЊАВА: На снази нове мере до краја јануара

Depositphotos

Posle božićnih i novogodišnjih praznika samo dva dana predaha i od sutra do kraja januara čvrste mere na čitavoj nacionalnoj teritoriji jer se očekuje efekat slavlja nediscioplinovanih grupa kao i onaj od povratka stanovništva koje se pokrenulo iz regiona u region pre Božića.

Za vikend bez bilo kakvih pomeranja stanovništva iz regiona u region, ni iz opština u opštinu, a u mestu stanovanja dozvoljena je jedna poseta dnevno rodbini ili prijateljima i to najviše dve osobe, što predstavlja nastavak ograničenja za protekle praznike.

Zabranjen je odlazak u kuće za odmor, za vikend zatvoreni barovi i restorani, moguća je samo kućna dostava, otvorene će biti samo prodavnice jer su počele rasprodaje u Italiji. Predviđena je masovna kontrola trgova i ulica radi suzbijanja mogućnog okupljanja, policijski čas ostaje na snazi od 22 do 5 ujutru.

Najviše polemika u donošenju novih mera izazvala su oprečna mišljenja da li otvoriti škole 7 januara. Došlo se do rešenja da se otvore 11 januara uz napor da se obezbedi prevoz učenika u javnim sredstvima prevoza, sa popunjenošću samo sa 50 posto.

Dakle, neka vrsta polukarantina do kraja januara, ako se situacija pogorša uslediće čvršća zatvaranja, jer su brojke italijanske tragedije od pandemije zastrašujuće: Italija drži crni rekord zemalja sa najvećim brojem preminulih od Kovida-19 na 100.000 stanovnika. Prva je zapadna zemlja koja je uvučena u patnju od korona virusa, zemlja sa najvećim brojem preminulih lekara u Evropi, 259, a sadašnji zbir je 2.166.244 zaraženih od početka pandemije i 75.880 preminulih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna