UMRE JEDAN OD HILJADU: Korona kosi Francusku iako su u Parizu i na zapadu građani zatvoreni od 20 do 6 ujutru

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

08. 01. 2021. u 23:28

KORONA izaziva jedan smrtan ishod na hiljadu stanovnika Francuske, što je izuzetno visok broj. Do sada je od kovida 19 preminulo 66.565 ljudi, u zemlji sa oko 67 miliona žitelja.

УМРЕ ЈЕДАН ОД ХИЉАДУ: Корона коси Француску иако су у Паризу и на западу грађани затворени од 20 до 6 ујутру

Foto Tanjug-AP

Zdravstvene vlasti su u petak istovremeno odobrile drugu vakcinu, koju proizvodi "Moderna". U zemlji je do sada vakcinisano manje od 50.000 ljudi, a cilj je da se kampanja ubrza i da do kraja ovog meseca bude cepljeno milion osoba.

Iako u Francuskoj ima sve manje ljudi koji podržavaju vakcinu, trenutno se taj broj kreće oko 38 odsto, s druge strane se pojavljuju oni koji pitaju zbog čega vakcina nije obavezna, po istom principu kao što je, na primer, obavezno dati 11 vakcina svakom detetu, zbog drugih bolesti.

Profesor Alen Fišer, koji u Francuskoj rukovodi kampanjom vakcinisanja, ističe da su to različite situacije, jer je pre svega reč o novoj vakcini prema kojoj javnost nije naklonjena i da bi nametanje obaveze bilo najgori scenario.

U petak je proširen broj departmana u kojima je policijski čas pomeren na 18 sati i praktično obuhvata ceo istok zemlje. U Parizu i na zapadu Francuske, građani su i dalje zatvoreni od 20 sati, pa do šest ujutro. Bioskopi, pozorišta, muzeji, restorani i kafići neće biti otvoreni ovog meseca.

Inače, u svetu je je do sada od korone vakcinisano 17,3 miliona ljudi, najviše u SAD, 5,92 miliona. U Kini je vakcinu primilo 4,5 miliona ljudi, u Izraelu 1,69 miliona, a u Velikoj Britaniji 1,3 miliona.

Foto: EPA

BLIZU DVADESET HILjADA NOVOZARAŽENIH, JOŠ 590 ŽRTAVA

U danu kada su francuske zdravstvene vlasti odobrile korišćenje i druge vakcine protiv korona virusa, laboratorije "Moderna", u zemlji je zabeleženo 19.814 novozaraženih. Od toga, 3.022 osobe su se zarazile od utorka do petka u domovima za stare, a drugi među ostatkom populacije samo za jedan dan.

Zabrinjava i to to što već nekoliko dana unazad procenat inficiranih u odnosu na ukupan broj testiranih raste i sada iznosi 6 odsto.

Porastao je i broj pacijenata na reanimaciji, za 33, na 2.615, ali se ukupan broj hospitalizovanih smanjio za 111 na 24.410.

Broj preminulih se povećao za 590, od kojih 276 u bolnicama u petak i 314 od utorka do petka u staračkim domovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a