LUKAŠENKO ČUVA VATIKANSKE VEZE: Smena na vrhu katoličke hijerarhije u Belorusiji izazvala razne spekulacije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

08. 01. 2021. u 22:37

ODLAZAK u penziju poglavara beloruskih katolika arhiepiskopa Tadeuša Kondruseviča, po nacionalnosti Poljaka, izazvao je brojne spekulacije i nagađanja kojima je zajednička poruka bila da ga je Vatikan smenio da bi sačuvao dobre odnose sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

ЛУКАШЕНКО ЧУВА ВАТИКАНСКЕ ВЕЗЕ: Смена на врху католичке хијерархије у Белорусији изазвала разне спекулације

Foto Tanjug-AP

Istina je ipak drugačija. Naime, ovih dana Kondrusevič je napunio 75 godina, pa je zbog starosne granice morao u penziju.

Novi papski nuncij u Minsku, arhiepiskop Ante Jozić je i pre dolaska u Belorusiju, u intervjuu hrvatskom katoličkom portalu "IKA Zagreb" objasnio da je jedan od glavnih njegovih zadataka imenovanje novih episkopa posle odlaska u penziju onih koji su navršili 75 godina.

Da podsetimo, Tadeuša Kondruseviča četiri meseca nisu puštali da se iz Poljske vrati u Belorusiju, čiji je inače državljanin. On se vratio u Belorusiju krajem decembra, da bi već 3. januara bio penzionisan. Umesto Kondruseviča, beloruskom katoličkom eparhijom rukovodiće episkop Kazimir Velikoselec, ali na toj dužnosti neće biti dugo, jer i on uskoro ide u penziju.

Uoči Nove godine iz zatvora su puštena četiri katolička sveštenika koji su uhapšeni zbog raznih akcija koje su se sprovodile minulih meseci protiv predsednika Lukašenka. Bez obzira na to što Lukašenko pomirljivim izjavama pokušava da normalizuje odnose sa katoličkim sveštenstvom u Belorusiji, to neće biti nimalo lako jer oni ne skrivaju prema njemu netrpeljivost, što se i vidi iz njihovih izjava.

Sa druge strane, katolički popovi govore da su oni apolitični, ali ne skrivaju da podržavaju demonstrante koji su za smenu Lukašenka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)