IRAN DONEO KONAČNU ODLUKU: Evo šta će se desiti ako SAD ne ukinu sankcije

Tanjug

09. 01. 2021. u 14:01

IRAN je najavio proterivanje nuklearnih inspektora UN, ukoliko do 21. februara SAD ne budu ukinule sankcije.

ИРАН ДОНЕО КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Ево шта ће се десити ако САД не укину санкције

Foto: Tanjug/Sepahnews via AP

Iranski parlament je lane u novembru izglasao zakon koji nalaže vladi da ukoliko se ne ublaže sankcije protiv Irana, obustavi inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i naredi obogaćivanje uranijuma iznad limita ustanovljenih Teheranskim sporazumom iz 2015. godine, preneo je Rojters.

- Tim zakonom je predviđeno da, ukoliko Amerikanci ne ukinu finansijske, bankarske i naftne sankcije do 21. februara, mi ćemo definitivno isterati inspektore IAEA i prekinuti dobrovoljnu primenu odredbi protokola - izjavio je zakonodavac Ahmad Amirabadi Farahani.

Vlasti u Teheranu su saopštile prošlog ponedeljka da su ponovo počele sa 20 procentnim obogaćivanjem uranijuma u svojim podzemnim postrojenjima, kršeći tako nuklearni sporazum sa najvećim nuklearnim silama i komplikujući napore novoizabranog poredsednika SAD Džoa Bajdena da vrati Ameriku u međunarondi nuklearni sporazum.

Teheran je u više prilika ponavljao da brzo može da obustavi svoje kršenje sporazuma, ukoliko bi Vašington ukinuo snakcije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)