IRAN DONEO KONAČNU ODLUKU: Evo šta će se desiti ako SAD ne ukinu sankcije

Tanjug

09. 01. 2021. u 14:01

IRAN je najavio proterivanje nuklearnih inspektora UN, ukoliko do 21. februara SAD ne budu ukinule sankcije.

ИРАН ДОНЕО КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Ево шта ће се десити ако САД не укину санкције

Foto: Tanjug/Sepahnews via AP

Iranski parlament je lane u novembru izglasao zakon koji nalaže vladi da ukoliko se ne ublaže sankcije protiv Irana, obustavi inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i naredi obogaćivanje uranijuma iznad limita ustanovljenih Teheranskim sporazumom iz 2015. godine, preneo je Rojters.

- Tim zakonom je predviđeno da, ukoliko Amerikanci ne ukinu finansijske, bankarske i naftne sankcije do 21. februara, mi ćemo definitivno isterati inspektore IAEA i prekinuti dobrovoljnu primenu odredbi protokola - izjavio je zakonodavac Ahmad Amirabadi Farahani.

Vlasti u Teheranu su saopštile prošlog ponedeljka da su ponovo počele sa 20 procentnim obogaćivanjem uranijuma u svojim podzemnim postrojenjima, kršeći tako nuklearni sporazum sa najvećim nuklearnim silama i komplikujući napore novoizabranog poredsednika SAD Džoa Bajdena da vrati Ameriku u međunarondi nuklearni sporazum.

Teheran je u više prilika ponavljao da brzo može da obustavi svoje kršenje sporazuma, ukoliko bi Vašington ukinuo snakcije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!