DOŠAO DA ZA PRAZNIKE BUDE SA PORODICOM: Evo kako je britanski virus stigao u Marselj, zaraženi bio u kontaktu sa 45 ljudi!

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

10. 01. 2021. u 00:42

NAJMANjE jedna osoba zaražena novim sojem korona virusa boravila je na tlu francuskog grada Marselja.

ДОШАО ДА ЗА ПРАЗНИКЕ БУДЕ СА ПОРОДИЦОМ: Ево како је британски вирус стигао у Марсељ, заражени био у контакту са 45 људи!

Foto: EPA

Reč je o članu francuske petočlane porodice, koja živi u Velikoj Britaniji, a došla je Francusku da provede novogodišnje praznike. Ovaj klaster broji 46 osoba, jer je zaražena osoba bila u kontaktu s 45 ljudi. Od njih, 23 su pozitivni, a analize su u toku da bi se utvrdilo da li se radi o britanskoj varijanti.

Pomenuta porodica se u međuvremenu vratila u Veliku Britaniju, ali svi strahuju od širenja zaraze i pitaju se kako je moglo da se dogodi da inficirani stignu na francuskog tlo, bez prethodnih kontrola i provera. Zdravstvene vlasti sada traže nove slučajeve, da ih odmah izoluju. Jer, u zemlji postoji veliki strah od širenja nove varijante, koja je ima zaraznost veću i do 70 odsto.

Prethodno su ovih dana dva klastera pronađena u Bretanji i u južnom pariskom predgrađu.

U Francuskoj se u subotu zarazilo još 20.177 ljudi. Istovremeno, preminula je 171 osoba u bolnicama. Broj pacijenata na reanimaciji je spao za 6 na 2.600, dok je u bolnicama manje 137 ljudi i ukupno ih ima 24.273. Procenat pozitivnih u odnosu na testirane porastao je na 6,3 odsto.

Za to vreme, traje kampanja vakcinisanja, koja i dalje ne uspeva da uhvati željeni zalet. Vlasti ističu da bi do kraja vikenda, uz svo ubrzanje, trebalo da bude cepljeno do sto hiljada ljudi, što je daleko ispod brojki u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD, Izraelu, Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna