"ZBOG POGREŠNIH POSTUPAKA" : Većina Amerikanaca smatra da treba opozvati Trampa

Tanjug

11. 01. 2021. u 00:05

VEĆINA Amerikanaca veruje da bi predsednika Donalda Trampa trebalo opozvati pre nego što izabrani predsednik Džozef Bajden položi zakletvu 20. januara, a dve trećine ga smatra odgovornim za nasilnu pobunu na Kapitolu, rezultat je danas objavljene ankete Ej-Bi-Si njuz/Ipsos.

ЗБОГ ПОГРЕШНИХ ПОСТУПАКА : Већина Американаца сматра да треба опозвати Трампа

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Prema istraživanju, 56 odsto građana smatra da bi predsednik trebalo da bude opozvan sa funkcije pre zvaničnog prenosa vlasti za manje od dve nedelje, dok 43 procenta ispitanika kaže da ne bi trebalo.

Među onima koji kažu da Trampa ne treba smenjivati odmah, gotovo polovina (45 odsto) ipak smatra da su njegovi postupci ove nedelje bili pogrešni.

Opoziv aktuelnog predsednika pre isteka mandata deli Amerikance po partijskim linijama, sa 94 odsto demokrata i samo 13 odsto republikanaca koji podržavaju takav potez.

Većina nezavisnih poslanika - 58 odsto - takođe bi opozvalo Trampa.

Kako se dodaje u anketi, 67 odsto Amerikanaca direktno prebacuje krivicu na Trampa za pobune u sredu i nerede u kojima je poginulo pet osoba, uključujući policajca koji je podlegao povredama zadobijenim tokom napada.

To uključuje 52 odsto ispitanih koji veruju da snosi veliku odgovornost, dok samo 15 procenata anketiranih kaže da on ne snosi nikakvu krivicu, navodi se u istraživanju koje je objavila američka televizija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)