ZBOG ŠIRENJA VIRUSA KORONA: U kineskoj provinciji Hebej proširene mere zaključavanja

Tanjug

12. 01. 2021. u 12:25

ZBOG ozbiljnog talasa širenja korona virusa u kineskoj provinciji Hebej proširene su mere "zaključavanja" i odložena je velika lokalna politička konferencija, planirana za februar.

ЗБОГ ШИРЕЊА ВИРУСА КОРОНА: У кинеској провинцији Хебеј проширене мере закључавања

FOTO: Tanjug/AP Photo

Građanima Guana koji se nalazi južno od Pekinga, naloženo je da počevši od danas ostanu kod svojih kuća u narednih sedam dana, a slične mere su uvedene i u drugim krajevima Kine, posebno u gradu Vuhanu čiji su građani i prošle zime proveli 76 dana u izolaciji.

U provinciji Hebej je do daljeg odloženo zasedanje lokalnog Nacionalnog narodnog kongresa koji se obično održava u februaru, a tamošnja, lokalna zdravstvena komisija potvrdila je 40 novih slučajeva kovida-19, od kojih su svi osim jednog registrovani u provincijskoj prestonici Šiđiažuangu, prenosi AP.

Vlasti su saopštile da je nekoliko desetina slučajeva, od ukupno 300 potvrđenih u Šiđiažuangu, povezano sa svadbenim proslavama.

U Pekingu je potvrđen jedan novi slučaj, a više od deset mesnih zajednica i sela u okolini kineske prestonice je u izolaciji.

U Kini je do danas potvrđen ukupno 87.591 slučaj kovida-19 i 4.634 smrtnih ishoda među kovid pacijentima.

U četvrtak će u Kinu stići misija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sa zadatkom da u Vuhanu, zajedno sa kineskim naučnicima, utvrdi kako je virus sa životinja prešao na ljude.

Kako ukazuju eksperti SZO, njihova pažnja će biti usmerena na analizu događaja tokom kojih je virus sa životinja prešao na ljude, a ne na ono što je zahtevao američki predsednik Donald Tramp i neki njegovi savaznici - da se zvanični Peking optuži za pandemiju korona virusa, preneo je ranije Rojters.

Izvršni direktor SZO Tedros Adanom Gabrijesus takođe je potvrdio da će se naučnici, članovi istražnog tima SZO, fokusirati da utvrde kako je kovid-19 sa životinja prešao na ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)