DA LI ĆE TRAMP MOĆI PONOVO DA SE KANDIDUJE? Stručnjaci su objasnili šta se dešava u slučaju "impičmenta"

Tanjug

13. 01. 2021. u 13:48

PROTEKLIH dana jedan tvit planetarno je proširio vest koja je preuzeta kao pravna činjenica: da, ukoliko Kongres SAD opozove predsednika Donalda Trampa, on neće više moći da se kandiduje za predsednika. Si En En pojašnjava da to nije istina.

ДА ЛИ ЋЕ ТРАМП МОЋИ ПОНОВО ДА СЕ КАНДИДУЈЕ? Стручњаци су објаснили шта се дешава у случају импичмента

Foto AP

Tvit objavljen dva dana nakon upada Trampovih pristalica u Kapitol, i to sa naloga čoveka koji ima svega 200 pratilaca, uzet je zdravo za gotovo, pa su brojni analitičari u SAD i u svetu, kao i kod nas, na osnovu njega tumačili i namere demokrata i buduću političku sudbinu Trampa i njegove Republikanske partije.

U tvitu koji je za samo par sati podeljen na više od 200 hiljada naloga, kako navodi Si En En, iznete su i druge netačne tvrdnje: da bi Tramp u slučaju opoziva izgubio i predsedničke privilegije - penziju, doživotno obezbeđenje....

Si En En ističe da Tramp može izgubiti penziju samo ako ga Senat, posle opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, dvotrećinskom većinom glasova proglasi krivim i ukloni sa dužnosti predsednika.

Sam „impičment“, bez posebne odluke Senata o zabrani kandidature, ne sprečava Trampa da se kandiduje na izborima 2024. godine, protumačilo je više pravnih eksperata za Si En En.

Čak i da ga Senat dvotrećinskom većinom proglasi krivim i glasa za njegovo uklanjanje sa funkcije predsednika, to ne bi automatski sprečilo Trampa da se kandiduje 2024.godine.

Ukoliko Senat želi da mu dodatno i zabrani novu kandidaturu predsednika, o tome mora da odluči u posebnoj odluci za koju je potrebna obična većina glasova.

Mnogi građani, navodi Si En En, koriste reč „impičment“ misleći na opozivanje i uklanjanje sa funkcije, što nije isto.

Predsednici koji nisu opozvani i smenjeni, podseća Si En En, imaju pravo na doživotnu penziju jednaku godišnjoj plati šefa izvršnog odeljenja.

Za Trampa, poput njegovog prethodnika Baraka Obamu, to bi iznosilo više od 200.000 dolara godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...