"JUŽNOAFRIČKI SOJ" BEŽI VAKCINI?! Zabrinjavajuće procene stižu iz Francuske

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

13. 01. 2021. u 21:57

IZJAVA predsednika Naučnog saveta Francuske profesora Žan-Fransoa Delfresija, koji je praktično stavio do znanja da postojeće vakcine možda nisu dovoljno efikasne protiv "južnoafričkog" soja korone, mogla bi da zabrine javnost u čitavom svetu.

ЈУЖНОАФРИЧКИ СОЈ БЕЖИ ВАКЦИНИ?! Забрињавајуће процене стижу из Француске

Arhiva

- "Britanski virus" se lakše širi, ali nije patogeniji. "Južnoafrički virus" bi možda mogao delimično da promakne vakcini - dao je Delfresi zabrinjavajuću izjavu.

Ovaj istup dodatno je izazvao zabunu jer dolazi posle saopštenja laboratorije "Fajzer" da je njihova vakcina efikasna i protiv britanske, i protiv južnoafričke varijante virusa. Delfresi nije objasnio kako bi to "južnoafrički virus", na koji način i koliko, mogao da "promakne" vakcini.

"Južnoafrički soj" je prvi put otkriven u novembru, a u sebi sadrži više mutacija, među kojima i one u malim "antenama" koje mu omogućuju da prodre u ljudsku ćeliju. Za sada se ne zna da li je opasniji od klasične varijate, ali se kao i "britanski" brže širi.

Zbog širenja britanskog soja korone, u Francuskoj se, inače, očekuje da se do kraja ove sedmice pomeri početak policijskog časa na celoj teritoriji sa 20 na 18 sati. Zabrana kretanja važi svake noći do 6 ujutro. Četvrtina francuskih departmana već je prešla na novi, produženi režim, pre svega na istoku i jugu zemlje, gde je cirkulacija virusa najveća. Pretpostavlja se da među obolelima u Francuskoj od korone trenutno ima jedan odsto nove varijante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije