POČINJE IZBOR NASLEDNIKA MERKELOVE: Nemačka na prekretnici, evo ko su kandidati

Novosti online

16. 01. 2021. u 07:59

STRANKA nemačke kancelarke Angele Merkel je započela virtuelnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak ka izboru njenog naslednika.

ПОЧИЊЕ ИЗБОР НАСЛЕДНИКА МЕРКЕЛОВЕ: Немачка на прекретници, ево ко су кандидати

Foto AP

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac. 

- Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i sarađivati sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti - rekla je nemačka kancelarka. 

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je neizvesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lašet, premijera najmnogoljudnije nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za nemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije. 

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg nemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Ali ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Seder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj. 

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati