ZAKLETVA BAJDENA U "RATNOM STANJU": Inauguracija novoizabranog američkog predsednika priprema se u nezapamćeno napetoj atmosferi

Dubravka Savić

16. 01. 2021. u 20:52

POZIV na ujedinjenje nacije koje će novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden (78) da uputi sugrađanima u prvom obraćanju sa vašingtonskog Kapitol hila, na inauguraciji 20. januara, sprema se u atmosferi napetosti kakva se u SAD ne pamti od građanskog rata, u 19. veku.

ЗАКЛЕТВА БАЈДЕНА У РАТНОМ СТАЊУ: Инаугурација новоизабраног америчког председника припрема се у незапамћено напетој атмосфери

Foto AP

Zakletva koju će Bajden, sa rukom na Bibliji, položiti u sredu, odvijaće se u dramatično drugačijim okolnostima od onih kada je, na istom mestu, polagao već dvaput, 2009. i 2013. godine, kao potpredsednik Baraka Obame. Umesto tadašnje slavljeničke atmosfere sa stotinama hiljada posetilaca, Bajdenovo okruženje na ceremoniji inauguracije za 46. predsednika Amerike činiće 20.000 vojnika, više nego što ih trenutno SAD imaju u Avganistanu i Iraku - zajedno.

Inauguracija će biti ne samo skromna zbog pandemije kovida 19, koja je Ameriku pogodila više nego ijednu zemlju, već i prožeta strahom od nereda i oružanih sukoba na Kapitol hilu. Neizvesnost se nadvila nad Kapitolom dve nedelje pošto su gnevne pristalice odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa upale u Kongres, uverene da je Bajden "ukrao" izbore. Na mestu gde Bajden za tri dana polaže zakletvu, samo dve nedelje ranije je u sukobima život izgubilo petoro ljudi.

BEZBEDNOSNI rizici su toliki da je i, za nedelju predviđena, proba inauguracije odložena za ponedeljak, pošto je FBI upozorio da se u svih 50 američkih država sprema pobuna Amerikanaca koji i dalje ne veruju u regularnost izbora. Zbog zabrinutosti za bezbednost novoizabranog predsednika, Bajdenov tim je otkazao, za ponedeljak planirano, njegovo, sat i po dugo putovanje vozom, iz Delavea u Vašington.

Dok FBI istražuje pojedince koji bi mogli ugroziti bezbednost inauguracije, zvaničnici su upozorili na novu mogućnost za oružane proteste u Vašingtonu tokom ceremonije, pa će ceo veliki krug oko kongresnog zdanja biti prazan, i zatvoren. Prvi put otkako sežu sećanja savremenih Amrikanaca, potez od Vašingtonskog spomenika do Linkolnovog memorijala, gde su obično stotine hiljada građana pratile ceremoniju presedničke zakletve, biće sada pust. Štaviše, građani su upozoreni da svako ko pokuša da preskoči, za ovu priliku postavljenu, visoku žičanu ogradu, izlaže se opasnosti hapšenja i suočenja s oružanom silom.

Sekretarijat za državnu bezbednost je, pritom, proširio sigurnosne mere na nedelju pre, ali i nedelju posle, inauguracije. Zakletva Bajdena i prve žene potpredsednice SAD Kamale Haris prva je koja se odvija u ovako neobičnim okolnostima otkako se od 1981. godine inauguracije održavaju na zapadnoj strani Kapitola.

U NjIH spada i odsustvo počasnog gosta, odlazećeg šefa Bele kuće. Samo tri predsednika - Džon Adams, Džon Kvinsi Adams i Endrju Džonson - izostala su sa inauguracije naslednika. Ali, nijedan predsednik SAD u 20. i 21. veku nije se odlučio na takav korak. No, Donald Tramp, koji i dalje ne priznaje Bajdenu pobedu, još 8. januara je poručio:

- Svima koji pitaju, neću ići na inauguraciju 20. januara - rekao je Tramp, što je Bajden i pozdravio.

Dok potpredsednik Majk Pens bude prisustvovao Bajdenovoj inauguraciji, Trampovi sledbenici planiraju virtuelnu "drugu inauguraciju" za Trampa istog dana, u isto vreme. Više od 68.000 ljudi na "Fejsbuku" se izjasnilo da će prisustvovati ovom "onlajn" događaju. Na taj način oni žele, kažu, da iskažu podršku Trampu, koji, inače, upravo u Kongresu, ispisuje istoriju kao prvi predsednik koga je dvaput u jednom mandatu demokratski, rivalski tabor opozvao. Senat ga je je prvi put, 2019, oslobodio optužbi, ishod drugog opoziva se čeka, kada Tramp već napusti Belu kuću.

NEVESELOJ atmosferi Bajdenove inauguracije doprinosi i pandemija virusa korona zbog koje će prateće svečanosti biti "esktremno ograničene". Bajednov tim je pozvao Amerikance da izbegavaju putovanja u prestonicu Vašington. Bajden i Harisova će položiti zakletve ispred Kapitola, s pogledom na Nacionalni mol, što je tradicija od inauguracije predsednika Ronalda Regana, ali taj prostor ovog puta biće pust, a paradnog špalira neće biti.

Za razliku od ranijih inauguracija, kada je za tren bilo razgrabljeno 200.000 ulaznica za ovu ceremoniju, ove godine ih je 200 puta manje - svega 1.000. Prisustvo je ograničeno na dolazeće i odlazeće članove kabineta, zakonodavce, sudije.

Izostaće i tradicionalni deo mirnog prenosa vlasti, kada novi glavnokomandujući vrši inspekciju američkih trupa. Umesto uobičajene parade duž Pensivanija avenije, gde je Bela kuća, održaće se "virtuelna parada" sa ljudima širom SAD. Bajdena i Harisovu, sa surpužnicima, ispratiće do Bele kuće pripadnici vojske. Otkazani su sve, do sada uobičajene, večernje svečanosti i balovi u Vašingtonu.

DAH vedrine i sećanja na bolja vremena uneće samo popularni izvođači. Strastvena pristalica Džozefa Bajdena, Ledi Gaga, otpevaće nacionalnu himnu, dok će Dženifer Lopez učestvovati u muzičkom delu ceremonije. Glumac Tom Henks će, pošto Bajden bude inaugurisan, voditi jednoipočasovni TV program. Biće to, takođe virtuelna, zamena za program koji se obično odigravao uživo.

Sve vodeće TV stanice koje su, inače, svesrdno pružale podršku Bajdenu i prve proglasile njegovu pobedu, prenosiće uživo taj program u kome učestvuju i Džon Bon Džovi, Demi Lovato, Džastin Timberlejk, Brus Springstin, Džon Ledžend, Fu Fajters. Izuzetak će biti samo "Foks njuz", jedina među vodećim TV stanicama koja je podržavala Trampa.

Pripadnici Nacionalne garde čuvaju kongresmene SAD / Foto AP

NEKI ČLANOVI KONGRESA - KRIVIČNO

PREDSEDNICA Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da bi se pojedini članovi Kongresa mogli suočiti s krivičnim gonjenjem ako se utvrdi da su pomagali ili podržali nasilni napad na Kapitol hil. Ona je rekla da želi pravdu i da će biti istraženo da li neko od članova Kongresa ima veze s napadom 6. januara, u kojem je stradalo petoro ljudi.

PENS ČESTITAO HARISOVOJ

AMERIČKI potpredsednik Majkl Pens pozvao je svoju naslednicu Kamalu Haris i čestitao joj na budućoj funkciji, prenose mediji u SAD reči "dve osobe upućene u njihov razgovor".

Ovo je, kako se ukazuje, prvi poznati kontakt između članova odlazeće i dolazeće administracije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RAT U UKRAJINI: Raketirani Zaporožje i Odesa; Više mrtvih u velikom napadu ukrajinskih dronova