BAJDEN UKAZIMA RUŠI TRAMPOVE ODLUKE: Novi predsednik kreće u promene od prvog dana mandata, najavljeno vraćanje Pariskom klimatskom sporazumu

N. S.

17. 01. 2021. u 23:57

NOVOIZABRANI američki predsednik Džo Bajden planira da prvog dana stupanja na dužnost potpiše desetine ukaza i naredbi kojima će ili poništiti odluke Trampove administracije, ili "pogurati" politike koje su bile neostvarive tokom njegove vladavine, navodi Si-En-En.

БАЈДЕН УКАЗИМА РУШИ ТРАМПОВЕ ОДЛУКЕ: Нови председник креће у промене од првог дана мандата, најављено враћање Париском климатском споразуму

Pojačano obezbeđenje na Kapitolu / Foto AP

Među tim odlukama biće one o ponovnom priključivanju Pariskom klimatskom sporazumu i o ukidanju zabrane ulaska iz pretežno muslimanskih zemalja, pokazuje memorandum njegovog budućeg šefa kabineta Rona Klajna. Navodno se planira i obustvava prinudnih iseljenja i plaćanje studentskih zajmova tokom pandemije virusa korona, kao i uvođenje obaveznog nošenja maski u saveznim ustanovama.

Bajden je tokom kampanje obećao da će se prvog dana na dužnosti pozabaviti poništavanjem kontroverznih odluka Trampove administracije, kao i borbi protiv pandemije virusa korona.

Istovremeno, kako se bliži dan inauguracije 20. januar, raste nervoza širom Amerike, pa su sve države i distrikt Kolumbija već sada u pripravnosti zbog mogućih protesta. Tako su pripadnici Nacionalne garde iz svih delova zemlje već u Vašingtonu kako bi obeshrabrili bilo kakvo moguće ponavljanje nasilja od 6. januara. Duž ulica američke prestonice postavljene su barikade i povećane su mere bezbednosti.

Policija je tokom vikenda u Vašingtonu uhapsila muškarca iz Virdžinije u čijem vozilu je pronađeno oružje i na stotine komada municije. On je policiji na kontrolnom punktu u centru grada pokazao neregularnu propusnicu za inauguraciju.

FBI je ponovo upozorio na mogući marš Trampovih sledbenika u 50 država.

A u jednom od poslednjih poteza odlazeće administracije, ponovo je Kina u centru pažnje. Naime, engleski list "Miror" navodi da će državni sekretar Majk Pompeo u sredu obelodaniti da ima dokaze o tome da je Kina krila postojanje kovida 19 i pre nego što je zvanično objavila prvi slučaj u decembru 2019. godine. Navodno postoje obaveštajni podaci koji to potvrđuju, a kao izvor se pominje laboratorija u Vuhanu.

SI POZIVA "STARBAKS"

PREDSEDNIK Kine Si Đinping poslao je pismo počasnom predsedniku "Starbaksa" Hauardu Šulcu, u kojem je "ohrabrio" tu američku kompaniju da odigra pozitivnu ulogu u poboljšanju ekonomskih i bilateralnih odnosa između dve države. Sijevo pismo dolazi neposredno pred inauguraciju Džozefa Bajdena i kraj mandata američkog predsednika Donalda Trampa, za čije vreme su odnosi Kine i SAD veoma pogoršani, uz međusobne optužbe, uvođenje sankcija i otežavanje poslovanja pojedinih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)