SPREMAN ZA INAUGURACIJU: Bajden stigao u Vašington, odao poštu žrtvama kovida

Tanjug

20. 01. 2021. u 00:59

СПРЕМАН ЗА ИНАУГУРАЦИЈУ: Бајден стигао у Вашингтон, одао пошту жртвама ковида

Foto: AP

NOVOIZABRANI predsednik Sjedinjenih Američkih Država DŽo Bajden doputovao je u Vašington gde će u sredu da položi zakletvu za predsednika.

Veče pre inauguracije, sa svojom suprugom DŽil, novoizabranom potpredsednicom Kamalom Haris i njenim suprugom Dagom Emhofom prisustvovao je komemoraciji na kojoj je odata pošta za 400 hiljada Amerikanaca preminulih od Kovida 19, prenosi Glas Amerike.

Novi predsednik i potpredsenica prisustvovali su paljenju 400 svetala kod spomenika Linkolnu u Vašingtonu, koji se nalazi prekoputa Kapitola gde će položiti zakletvu.

Istovremeno su osvetljeni i zgrada Empajer Stejt u NJujorku i Svemirska igla u Sijetlu, a kako je saopšteno iz odbora za inaguruaciju, svetla će biti upaljena i u drugim americkim gradovima u "znak jedinstva".

Bajden i Haris su već stavili Kovid 19 u centar svoje agende, a jedan od ciljeva je i da se da 100 miliona doza vakcina za prvih 100 dana mandata, a najavljena je i ekonomska pomoć onima koji su naviše pretrpeli zbog pandemije. U SAD je do danas 12 miliona ljudi primilo jednu od dve doze vakcine.

Foto: AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)