RANO JE GOVORITI O PUNOM KAPACITETU: Treća ruska vakcina protiv virusa korona efikasna 90 odsto

Novosti onlajn

21. 01. 2021. u 16:28

IMUNOLOŠKA efikasnost vakcine Federalnog naučno-istraživačkog centra za izradu imunobioloških preparata „Čumakov“ nakon primanja druge doze iznosi oko 90 odsto, izjavio je televiziji „Rusija 24“ generalni direktor centra Ajdar Išmuhametov.

РАНО ЈЕ ГОВОРИТИ О ПУНОМ КАПАЦИТЕТУ: Трећа руска вакцина против вируса корона ефикасна 90 одсто

Vakcine ne treba da prime samo deca i trudnice / Foto P. Milošević

- Oko 70 odsto u roku od dve nedelje nakon prve vakcinacije i blizu 90 odsto nakon druge vakcinacije – negde do 21 dana - rekao je Išmuhametov.

On je dodao da pokazatelje imunološkog odgovora ne treba poistovećivati sa pojmom efikasnosti vakcine.

- Ne može se čak ni 100-procentni imunološki odgovor poistovetiti sa 100-procentnom efikasnosti. To su različiti pojmovi. Smatramo da se o 100-procentnoj efikasnosti može govoriti nakon nekog vremena kada budemo mogli da izvršimo procenu broja obolelih u grupi vakcinisanih i nevakcinisanih. Faktički, radi se o zaštitnoj vakcini - rekao je direktor centra Čumakov.

Po njegovim rečima, zaštitno svojstvo vakcine će biti praćeno tokom treće faze istraživanja.

- Sada mislimo da je najvažnije proučavanje pacijenata sa onkološkim problemima, autoimunim bolestima, sa dijabetesom. To su tri grupe, za koje primena vakcine zahteva posebno proučavanje - izjavio je Išmuhametov.

U trećoj fazi testiranja će i biti proveren uticaj vakcine na „određene kontingente“, naglasio je on.

Podsetimo, Centar „Čumakov“ je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina. Puštanje prve serije vakcine u civilni promet planira se za drugu polovinu marta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati