POLICIJA HAPSI SARADNIKE NAVALJNOG: Ruske vlasti odlučile da zabrane demonstracije opozicije koje su najavljene za danas

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

23. 01. 2021. u 00:07

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Rusije upozorilo je juče da će hapsiti sve one koji pozivaju građane na "masovne protivzakonite akcije", dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da se pokušaji organizovanja nedozvoljenih skupova i podsticanje mladih da u njima učestvuju smatraju "neprihvatljivim".

ПОЛИЦИЈА ХАПСИ САРАДНИКЕ НАВАЉНОГ: Руске власти одлучиле да забране демонстрације опозиције које су најављене за данас

Policija sa Kirom Jarmiš, saradnicom Navaljnog / Foto TASS

To upozorenje se odnosi pre svega na pristalice uhapšenog opozicionara Alekseja Navaljnog koji su putem interneta pozvali građane da se okupe kako bi mu dale podršku. Saradnici Navaljnog odlučili su da organizuju demonstracije danas, ne samo u Moskvi već širom Rusije u oko 70 gradova.

U četvrtak uveče uhapšena je u Moskvi Kira Jarmiš, portparolka Fonda borbe protiv korupcije kojim rukovodi Aleksej Navaljni. Juče je sud odlučio da će Kira Jarmiš provesti devet dana u zatvoru zbog toga što je video-zapisom pozvala građane na ulice u znak protesta zbog hapšenja opozicionera Navaljnog. Uhapšena je i pravnica tog fonda, Ljubov Sobolj, kao i saradnik odeljenja istraživanja Georgi Alburov.

Bilo je privođenja i van Moskve. U Novosibirsku je uhapšena Jelena Noskovec, pomoćnica poslanika gradske skupštine Sergeja Bojka, a u Vladivostoku Jekaterina Vedernikova, koordinator lokalnog štaba Navaljnog.

Organizatori demonstracija se nadaju da mogu da organizuju masovni pokret za oslobođenje Alekseja Navaljnog. Kako su koristili internet za poziv na okupljanje, tužilaštvo je naložilo nadležnim službama da blokiraju one društvene mreže na kojima su pozivi na demonstracije. Oni koji dopuste da se na njihovim sajtovima objavljuju ovakvi pozivi biće kažnjeni novčano od 800.000 do četiri miliona rubalja (jedan evro 90 rubalja).

Po novom zakonu koji je usvojen krajem prošle godine organizatori blokiranja ulica i dovođenja u opasnost učesnika prometa mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom do godinu dana. A u slučaju da neko nastrada, zatvorska kazna može biti do četiri godine.

Na rukovodstvo Rusije se pravi pritisak i iz inostranstva pa je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala da se odmah oslobodi Navaljni. I predsednik Finske Sauli Niniste je telefonirao Putinu i kazao da hapšenje Navaljnog može da utiče na odnose evropskih zemalja protiv Rusije.

U petak je Putin telefonom razgovarao sa Šarlom Mišelom koji mu je u ime EU preneo stav da su ozbiljno zabrinuti zbog hapšenja i traže da se poštuju prava opozicionara. Osim toga, Šarl Mišel je rekao da EU traži da se sprovede detaljna istraga oko trovanja Navaljnog u Sibiru.

Na drugoj strani rukovodstvo Rusije smatra da je izricanje kazne od 30 dana zatvora Navaljnom unutrašnja stvar jer je on prekršio ruski zakon kad se nije pridržavao obaveze da po izlasku iz bolnice informiše Federalnu službu za izvršenje kazni gde se tačno nalazi i na kojoj adresi. Navaljnom nije istekla uslovna kazna i on je "zaboravio" na svoju zakonsku obavezu.

SANKCIJE

ZBOG hapšenja najpoznatijeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Evroparlament predlaže EU da uvede sankcije protiv "Severnog toka-2", ljudi iz Putinovog okruženja, ali i protiv "oligarha i medijskih propagandista".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna