OTKRIVENO KAKO JE DEVOJČICA (10) UMRLA ZBOG TIKTOKA: Cela Italija u šoku, roditelji očajni, ništa nisu naslućivali

Tanjug

24. 01. 2021. u 10:35

UKOLIKO TikTok ne može sa sigurnošću da proveri starost svog korisnika ili korisnice, mora ga blokirati najkasnije do 15. februara 2021. godine - to je najnovija odluka Kancelarije za zaštitu podataka u Rimu.

ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ ДЕВОЈЧИЦА (10) УМРЛА ЗБОГ ТИКТОКА: Цела Италија у шоку, родитељи очајни, ништа нису наслућивали

Foto: Tanjug/AP

TikTok za svoje korisnike propisuje minimalnu starost od 13 godina, ali kompanija nije sprečila da nalog napravi devojčica od 10 godina, naglasili su iz Kancelarije.

Za smrt desetogodišnje devojčice iz Palerma na Siciliji, koja je učestvovala u izazovu "Blekaut čelindž" na TikToku, saznalo se samo nekoliko sati pre ovog saopštenja i odluke. Izazov je bio: što duže ostati bez vazduha.

Mala Antonela zaključala se u sredu u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bademantila stezala oko vrata. Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvesnom stanju.

Desetogodišnjakinja je odmah prebačena u dečiju bolnicu "Di Kristina", ali već je bilo kasno. Lekari su se borili za njen život, ali nakon nekog vremena ustanovili su smrt. Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Antonelini roditelji rekli su za list "La Republika" da nisu znali o čemu se radi, te da im je druga sestra desetogodišnjakinja rekla da se Antonela igrala "igru gušenja".

- Nismo imali pojma o tome - rekao je otac.

Pretpostavio je da njegova kćerka gleda plesne koreografije i druge video zapise na Tiktoku:

- Moja ćerka, moja mala Antonela umrla je od opasne igre na Tiktoku: kako da se nosim s tim?

Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je na Fejsbuku da su on i verovatno i ceo grad "u šoku".

- Sada je kasno za diskusiju o odnosu dece i mladih prema društvenim mrežama - "posebno u vreme pandemije, koja nas je još više gurnula u digitalnu komunikaciju - rekao je on. 

Vlasti ove članice EU su takođe naglasile da na TikToku "nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika", te su osudili lakoću s kojom se deca mogu prijaviti na aplikaciju. TikTok, koji u Evropi ima oko 100 miliona korisnika, objavio je izjavu o tragičnom incidentu.

- Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage o Antonelinoj smrti - uverava kineska video-platforma.

Platforma koja je vrlo popularna među tinejdžerima širom sveta u vlasništvu je kineske kompanije BajtDens.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere